Valitse oikean kokoinen lastenpyörä
Kun valitset pyörää lapselle, on tärkeimmät huomioonotettavat seikat sen koko sekä lapsen pituus – ei siis ikä. Kun lapsi istuu satulassa, hänen molempien jalkojensa tulisi yltää hyvin maahan. Pyörän ollessa paikoillaan lapsen tulisi myös pystyä pitämään kiinni ohjaustangosta molemmilla käsillään ja kääntämään sitä 90 astetta ilman, että se vaikuttaa tasapainoon ja otteeseen.
Älä koskaan osta lapselle pyörää, jossa on "kasvunvaraa". Liian isoa polkupyörää on vaikea hallita, ja se voi johtaa vaaratilanteisiin. Säädä sen sijaan satulan korkeutta, kunnes lapsi on kasvanut liian pitkäksi pyörän kokoon nähden.
Olisi paras, jos lapsi voisi tulla mukaan ostoksille kokeilemaan pyörää, mutta jos se ei ole mahdollista, voit mitata lapsen jalan sisäsivun pituuden haarasta lattiaan. Silloin voit ostoksilla mitata mittanauhalla lattian, satulan ja pyörän rungon etäisyyden ja näin varmistua, että pyörä on lapselle sopiva.
Polkupyörän rungon materiaali
Parhaasta pyörän rungon materiaalistakin ollaan monta mieltä. Useimmat markkinoilla olevat lastenpyörät on valmistettu joko teräksestä tai alumiinista. Teräsrunko on kestävämpi ja vakaampi kuin alumiinirunko. Se voi olla hyvä, jos lapsen pyöräily on vielä hieman epävarmaa. Toisaalta teräs on painavampaa kuin alumiini, mikä tekee pyörästä raskaamman hallita.
Toisin sanoen molemmissa runkomateriaaleissa on sekä etuja että haittoja. Älä kuitenkaan tuijota sokeasti vain materiaalia, vaan edelleen tärkeintä on, että pyörä on kokonsa puolesta lapselle sopiva.
Lasten pyörän väri ja malli
Nykyään lasten polkupyöriäkin on saatavana erimallisina ja usean värisinä. Meiltä Biltemasta löydät esimerkiksi klassisen naisten pyörän innoittamia lastenpyöriä, joissa runko on keskeltä matala ja edessä on pyöräkori. Tällainen peruspyörä on hyvä valinta esimerkiksi koulumatkoille ja kaupunkiajoon.
Valikoimassamme on myös urheilullisempia lasten maastopyöriä, joissa on suorempi runko ja krossityyliset lokasuojat ja jotka soveltuvat ajamiseen myös metsissä ja epätasaisessa maastossa. Mikäli lapsi tykkää temppuilla pyöränsä kanssa, kannattaa tutustua lasten BMX-pyöriin. Muista aina myös pyöräilykypärä!
Lasten polkupyöriä koskevat lakisääteiset vaatimukset
Aivan kuten nuorten ja aikuisten pyörissä, on lasten pyörissäkin lain mukaan oltava soittokello ja jarrut. Pimeällä pyörässä tulisi olla myös heijastimet ja polkupyörän valo sekä edessä että takana.
Yosemite by Biltema -polkupyörät
Yosemite by Biltema -tuotemerkin luotettavilla polkupyörillä pääset nauttimaan aktiivisesti pohjoismaisesta luonnostamme. Tutustu pyöriimme ja lähde ajelemaan vehreisiin metsiin, pitkille maanteille tai kaupungin vilkkaille kaduille. Inspiroidu täällä ja etsi itsellesi sopiva pyörä.
Tavallisimmat kysymykset lasten pyöristä
Mitä kokoja lastenpyörissä on?
Bilteman lastenpyöristä on saatavana koot 12 tuumaa (lapsen pituus 90–105 cm), 16 tuumaa (lapsi 100–120 cm) ja 20 tuumaa (lapsi 115–135 cm).
Yli 135 cm pitkille lapsille suositellaan 24-tuumaista nuorten polkupyörää, jotka löydät täältä.
Pitäisikö lapsen aloittaa pyöräily tasapainopyörällä vai lastenpyörällä, jossa on apupyörät?
Pyöräily kannattaa aloittaa tasapainopyörällä. Silloin lapsi oppii harjoittamaan tasapainoaan ennen polkemaan opettelua. Apupyörillä ajaessaan lapsi ei opi löytämään tasapainoa samalla tavalla, ja oppimisvaihe voi olla pidempi.
Pitäisikö lastenpyörässä olla jalka- vai käsijarru?
Kumpikin käy. Kaikissa Bilteman lasten polkupyörissä on vähintään jalkajarru. Lisäksi useissa lasten pyörissä on lisäjarruna toimiva käsijarru. Yleensä pienemmät lapset eivät tarvitse muuta kuin jalkajarrun, sillä heidän on keskityttävä enemmän liikkeiden koordinointiin ja tasapainon pitämiseen. Kun lapset kasvavat ja oppivat liikkumaan polkupyörällä, on käsijarru mukava lisä. Käsijarrun käyttäminen vaatii harjoittelua, joten sen hallitseminen on tärkeää ennen kuin lähtee liikenteeseen. Lapsen on kuitenkin hyvä opetella käyttämään molempia jarrutyyppejä jossain vaiheessa.
Voinko huoltaa pyörän itse?
Totta kai! Voit tehdä itse joitakin huoltotoimenpiteitä sopivilla työkaluilla ja ohjeilla. Tutustu oppaisiimme täällä.