Puutarhan tuholaiset – näin pääset niistä eroon

Puutarhan tuholaiset – näin pääset niistä eroon

Kesä ja kärpäset. Vaikka ne kirjoitettuna kuulostavatkin mukavalta parilta, ei kukaan varmasti ilahdu ympärillä pyörivistä ötököistä ja puremista iholla, puhumattakaan tuhotuista istutuksista tai myyrän koloista nurmikolla omassa puutarhassa. Koska pihan viihtyisyyteen käytetään paljon aikaa ja energiaa, ovat kutsumattomat vieraat viimeinen asia, joita sinne halutaan kyläilemään. Näillä vierailla tarkoitetaan tietysti erilaisia tuholaisia.

Puutarhan uuteen uskoon laittaneet tuholaiset saavat olon epämukavaksi, ja lopputuloksena on myös aineellisia vahinkoja ja pahimmassa tapauksessa myös tauteja. Se, millaisia tuholaisia pihaasi eksyy, riippuu luonnollisesti siitä, missä päin maata ja kuinka lähellä luontoa asut. Näitä kutsumattomia vieraita ei tarvitse kuitenkaan hyväksyä, vaan ne voi myös torjua.

Yleisiä tuholaisia puutarhassa:

  • Linnut
  • Etanat
  • Rotat ja hiiret
  • Kärpäset ja hyttyset
  • Hyönteiset
  • Muurahaiset
  • Koppakuoriaiset
  • Lehtikirvat
  • Metsäkauriit
  • Mäyrät

Tuholaisten torjunta

On olemassa paljon erilaisia tuotteita, keinoja ja kotikikkoja, joilla tuholaiset saa pidettyä riittävän kaukana rakkaasta puutarhasta. Eläimet voi häätää ansoilla ja pelottimilla sekä erilaisilla aineilla, joista ne eivät pidä.

Pelota linnut pois viljelysten kimpusta

Keväällä ja kesällä linnut tulevat tyypillisesti syömään puutarhassa kasvavia marjoja, hedelmiä ja vihanneksia. Hyvä vinkki ei-toivottujen lintujen karkottamiseen on varmistaa, etteivät ne viihdy liian hyvin puutarhassa ja sen ympäristössä. Kiristä tavallinen paksu lanka tai metallilanka noin 10 senttimetriä sellaisen aidan, katonharjan tai sadekourun yläpuolelle, jolla linnut istuvat mielellään. Lanka tekee lintujen istumisen epämukavaksi, ja ne lähtevät etsimään muita paikkoja ja jättävät toivottavasti puutarhasi rauhaan. Myös helposti asennettavat ja tiheästi sijoitetut lintupiikit estävät tehokkaasti lintuja laskeutumasta tyypilliseen istumapaikkaansa.

Verkot ja variksenpelättimet

Hyötykasvit kannattaa suojata verkoilla tai harsokankaalla, sillä ne vaikeuttavat lintujen mahdollisuuksia napata marjoja, hedelmiä tai vihanneksia suuhunsa. Voit sijoittaa myös yhden tai useamman linnunpelättimen kasvimaan, hedelmäpuiden tai marjapensaiden lähelle. Linnunpelättimet pelottavat tehokkaasti pois sekä pienet että isot linnut.

Hätistä hiiret ja rotat puutarhasta

Hiiret ja rotat jyrsivät paikkoja puutarhassa ja jättävät jälkeensä paljon tuhoa. Voit estää vierailut tai pyydystää kutsumattomat vieraat seuraavilla tavoilla:

1. Ei jätteitä saataville

Hiiret ja rotat ovat lähes aina ruoan perässä, ja siksi ne hakeutuvat myös puutarhoihin ja taloihin. Onkin erittäin tärkeää, ettet koskaan säilytä roskia ja ruokajätettä helposti saatavilla, vaan käytät niille aina roska-astiaa, jossa on hyvä kansi.

2. Puhtaat ja siistit paikat

Hiirien ja rottien torjunnassa on tärkeää, ettei puutarhasta tee niille liian mukavaa oleskelupaikkaa. Älä jätä puutavaraa, levyjä tai muita tavaroita esille niin, että jyrsijät voivat käyttää niitä piilopaikkoinaan. Pidä myös rakennusten seinustat mahdollisimman paljaina ja siisteinä tavaroista ja vältä myös pensaiden, tiheiden kukkapenkkien tai korkean heinän sijoittamista seinustojen viereen, sillä niistä jyrsijät pitävät.  Älä myöskään anna ruoan olla esillä liian kauan esimerkiksi pihajuhlissa, koska sekin houkuttelee nopeasti erilaisia eläimiä.

3. Ansat ja pelotteet

Jos jyrsijät ovat jo löytäneet puutarhaan, voit käyttää perinteisiä hiiren- tai rotanloukkuja. Saatavana on myös loukku, joka koostuu isoon ämpäriin nojaavista ”tikkaista” ja niiden päässä olevasta keinulaudasta. Laudalle asetettu syötti houkuttaa hiiren nousemaan tikkaita pitkin laudalle, joka keikauttaa sen ämpärin pohjalle.

Toinen tehokas apuväline jyrsijöiden pitämiseen poissa puutarhasta on maahan painettava myyränkarkotin. Se lähettää ultraääntä, joka karkottaa tehokkaasti haittaeläimet, kuten myyrät, kontiaiset ja hiiret. 

Torju tappajaetanoiden tulo

Tappajaetanat eivät ole miellyttäviä vieraita: ellei niitä pysäytetä ajoissa, ne voivat tuhota kokonaan useimmat kasvit ja viljelykasvit. Torjunnan täytyy tapahtua nopeasti, sillä etanat munivat noin 400 munaa kaudessa.

Kasvien suojaaminen tappajaetanoilta

Tappajaetanoiden kiipeämisen kasvilaatikoihin tai ruukkuihin voi torjua kätevästi esimerkiksi lavakaulukseen tarkoitetulla metallisella etanaesteellä, jonka yli etanat eivät pääse. Voit myös liimata kupariteippiä lavakaulusten, ruukkujen tai muiden astioiden ympärille pitämään tappajaetanat loitolla. Etanan tuottama lima ja kupariteippi yhdessä saavat nimittäin aikaan heikon sähköiskun, mikä karkottaa etanan matkoihinsa.

74600

Metallinen etanaeste - Laita kasvilaatikoiden reunaan metalliset esteet, ja etanat pysyvät poissa viljelystesi kimpusta.

74617

Etana-ansa - Tehokas etana-ansa houkuttelee etanat sisäänsä ilman myrkyllisiä aineita.

Laita pihaan etana-ansa

Viritä etana-ansoja sinne, missä etanat liikkuvat! Voit hankkia ansat meiltä tai sitten tehdä itse oman etanaloukun – tarvitset sitä varten vain astian, olutta ja vettä. Sekoita yhtä suuri osa olutta ja vettä astiaan, ja laita ansa sellaiseen paikkaan, jossa etanat voivat ryömiä sinne helposti. Etanat nimittäin pitävät oluesta, joten ansa houkuttelee ne sisäänsä ja ne jäävät kiinni olutsekoitukseen.

Iske robottiruohonleikkurilla tappajaetanoita vastaan

Nurmikon siistinä pitämisen lisäksi robottiruohonleikkurit ovat tehokkaita myös tappaja-etanoiden torjunnassa. Etanat eivät pidä nurmikolle sijoitetuista sähkörajoista, eivätkä ne viihdy lyhyessä ruohossa. Lisäksi ne häiriintyvät nurmikolla ympäriinsä ajavasta ruohonleikkurista, jolloin he pysyvät poissa. 

Pidä lentävät hyönteiset loitolla

Pienet lentävät tuholaiset, kuten hyttyset, kärpäset ja ampiaiset, voivat nopeasti pilata mukavan illallisen puutarhassa tai rennon hetken riippumatossa. Niidenkin karkottamiseen on onneksi olemassa tehokkaita apuvälineitä.

Valikoimastamme löydät toimivia hyttysansoja ja hyönteisloukkuja, jotka houkuttelevat hyönteisiä UV-valon avulla ja eliminoivat ne sähköiskulla. Ansoja on saatavana sekä sisä- että ulkokäyttöön. LED-hyttysvalaisin toimii myös tavallisena valaisimena, joten se on erittäin hyvä hankinta esimerkiksi kesäiselle telttaretkelle.

Jos haluat poistaa hyönteiset nopeasti, voit käyttää myös hyönteisspraytä tai paristoilla toimivaa sähköistä kärpäslätkää. Oviaukkoon ja tuuletusikkunoihin asennettu hyttysverkko puolestaan estää hyönteisten pääsyn sisälle kotiisi.

Related articles

Ideoita kasvihuoneeseen

Ideoita kasvihuoneeseen

Herkullisia hyötykasveja, rentoa yhdessäoloa ja ihanaa kesätunnelmaa – poimi ideat kasvihuoneeseen.

Näin kasvatat tomaatteja itse

Näin kasvatat tomaatteja itse

Tomaatin taimien esikasvatus ja viljely on helppoa – lue ohjeemme, joilla onnistut kasvattamisessa.

Näin asennat toimivan sadevesijärjestelmän

Näin asennat toimivan sadevesijärjestelmän

Kokosimme sinulle kattavat ohjeet sadevesijärjestelmän asentamiseen!