Folio voi helpottaa ruoanlaittoa ja grillausta monella tavalla. On kuitenkin tärkeä muistaa, että varsinkaan alumiinifolio ei sovellu kaikentyyppiseen ruoanlaittoon. Jotkut happamat elintarvikkeet, kuten tomaatit tai sitrushedelmät, voivat reagoida alumiinin kanssa ja antaa ruoalle metallisen maun. Joten mieti tarkasti, mihin ruokaan käytät foliota.
Folion käyttö keittiössä ja kotona
Kypsentäminen uunissa
Alumiinifoliota käytetään usein elintarvikkeiden peittämiseen tai käärimiseen uunissa. Sillä voidaan pitää ruoka kosteana, suojata suoralta kuumuudelta tai estää juuston palaminen gratinoitumisen aikana.
Grillaaminen
Grillifolio on alumiinifoliota, joka sopii erinomaisesti pienten kala-, vihannes- tai lihapakettien tekemiseen grillausta varten. Se auttaa ylläpitämään kosteutta ja estää ruokaa tarttumasta grilliritilään.
Säilytys ja paketoiminen
Sekä alumiinifoliota että muovikelmua voi käyttää ruoan käärimiseen ja säilyttämiseen. Ne sopivat erityisesti jäännösruokia sisältävien kulhojen tai lautasten peittämiseen sekä leivän ja leivonnaisten käärimiseen.
Uunivuokien ja peltien suojaus
Peitä uunivuoat ja -pellit alumiinifoliolla ennen ruokien lisäämistä. Tämä helpottaa puhdistamista ja pidentää uunipeltien käyttöikää.
Eristäminen
Alumiinifoliota voi käyttää ruokien eristämiseen esimerkiksi lämpimänä pysymisen vuoksi tai suojaamalla piirakan reuna ylipaistumisen estämiseksi.
Kalan ja vihannesten höyrytys
Alumiinifoliosta tai grillifoliosta valmistetut paketit ovat loistava tapa höyryttää kalaa ja vihanneksia. Käärimällä ainesosat folioon mausteiden ja öljyn kanssa saat maun ja mehukkuuden säilymään lautaselle asti.
Minkätyyppisiä folioita ja kelmuja on olemassa?
Valikoimastamme löydät muun muassa alumiinifoliota, grillifoliota ja muovikelmua.