Vinkkejä vehreämpään nurmikkoon
Nurmikon perustaminen ja kylväminen
Parhaiten nurmikon kylväminen onnistuu aikaisin keväällä, loppukesällä tai syksyllä. Kastelusta on huolehdittava hyvin, jotta etenkin keväällä vaarana oleva kuivuus ei estä kasvua. Kastelu kannattaa tehdä keskellä päivää, ja maaperän tulee kastua kauttaaltaan. Silloin ruohon juuret hakeutuvat alaspäin kohti maakerroksia. Pelkällä pintakastelulla pienet taimet kuivuvat helposti kokonaan tai kasvavat vaivalloisesti.
Jos haluat kylvää kasvukauden lopulla, elokuu ja syyskuun alku ovat siihen sopivaa aikaa. Kesän kuumin aika on silloin jo ohi, mutta maa on vielä lämmin. Syksyn sateet ja kosteat ilmat helpottavat ruohonsiementen itämistä.
Kylvä siemenet tasaisesti koko alueelle joko käsin tai kylvökoneen avulla. Kylvötiheydeksi suositellaan yleensä yhtä taimea yhdelle kuutiosenttimetrille, eli siemeniä tarvitaan noin 2,5-3 kg/100 m2. Työn helpottamiseksi alueen voi jakaa pienempiin osiin, jotka käsitellään yksi kerrallaan. Tämän jälkeen pinta avataan kohta kohdalta. Kylvämisen jälkeen siemenet kannattaa peittää kevyesti maa-aineksella metalliharavan avulla. Älä kuitenkaan työstä pintaa liian syvältä. Lopuksi pinnan voi tasoittaa puutarhajyrällä, jolloin multakin jakautuu tasaisemmin.
Nurmikon leikkaaminen
Nurmikkoa ei kannata leikata liian lyhyeksi, koska se voi vaikeuttaa ruohon kasvamista. Nurmikasvit muodostavat lisää kasvimassaa fotosynteesin avulla. Tämän vuoksi kasveihin on jätettävä riittävästi vihreää osaa, jotta uutta kasvua muodostuu. Perussääntönä pidetään, että pituudeksi tulee jättää vähintään neljä senttimetriä ja kasvimassasta poistetaan enintään 30–40 %. Näillä neuvoilla nurmikkosi kasvaa ja uudistuu nopeasti. Ruohosilpun jättäminen nurmikolle palauttaa ravinteita maaperään, eli nurmikko saa lannoitusta.
Pidä ruohonleikkurin terät terävinä, sillä silloin ne katkaisevat korret siististi. Tylsät terät repivät korret rikki, jolloin ne kellastuvat ja kuivuvat helposti. Nurmikko on helpoin leikata kuivana, mutta nykyisillä koneilla myös kostean ruohikon leikkaaminen onnistuu. Mikäli sateista ja kosteaa säätä riittää pitkään, nurmikko on pakkokin leikata märkänä, ettei se villiinny ja kasva aivan liian pitkäksi. Muista tyhjentää kerääjä usein, kun ruoho on märkää, koska kosteus lisää silpun painoa ja saa sen tarttumaan kiinni helpommin. Haravoi nurmelta suuret silppupaakut pois leikkaamisen jälkeen. Nurmikko leikataan tarpeen mukaan. Jos teet sen usein, noin joka neljäs päivä, nurmikosta kasvaa tiheä ja vahva.
Nurmikon kunnossapito ja lannoittaminen
Muun muassa typpi, fosfori ja kalium ovat elintärkeitä ravinteita, joiden avulla nurmikko kasvaa hyvin ja kestää paremmin kuivuutta ja kylmyyttä. Ne vaikuttavat myös vehreyteen ja kulutuksenkestävyyteen. Villit kasvit huolehtivat ravinteistaan itse eivätkä tarvitse lannoittamista. Hoidetuissa puutarhoissa ruohikolta vaaditaan kuitenkin enemmän: sen on oltava esimerkiksi mahdollisimman vihreä ja tiheä. Ja siksi nurmikolle on annettava vähän lisävoimaa. Leikkaaminen poistaa nurmialueelta paljon ravinteita, ja ne palautettava.
Lannoita kolme kertaa kauden aikana
Jos haluat todella hienon nurmikon, sille kannattaa tehdä välillä ylläpitolannoitus. Uusi nurmikko tarvitsee vahvan peruslannoituksen, jotta ruohonsiemenet saavat kasvulleen hyvän alun. Ylläpitolannoitukset kannattaa suunnitella varhaiskeväälle, juhannuksen tienoille ja alkusyksyyn. Lannoite kannattaa levittää juuri ennen sadetta tai kastelun yhteydessä. Sopiva lannoitemäärä on noin 2,5 kg lannoitetta 100 neliömetriä kohden. Lannoitteen voi levittää käsin, mutta silloin lisäravinteita on vaikea saada leviämään tasaisesti koko nurmikon alueelle. Apuna kannattaakin käyttää mekaanista lannoitteenlevitintä, joka varmistaa puutarhaasi tasaisen ja vehreän nurmikentän!
Jyrsintä vauhdittaa nurmikon kasvua
Jos nurmikko alkaa näyttää väsähtäneeltä ja ikävältä, kannattaa kokeilla jyrsintää. Se tehdään puutarhajyrsimellä, joka leikkaa nurmikkoon viiltoja niin, että vesi, lannoitteet ja happi pääsevät ruohonjuurien tasolle. Useimmat nurmikot hyötyvät jyrsinnästä. Paras aika tälle toimenpiteelle on keväällä, kun kasvukausi on alkanut ja nurmi on jo leikattu pari kertaa.
Jyrsintä tuottaa yleensä reilusti kasviroskaa ja irtomateriaalia, joka on syytä haravoida pois nurmikolta. Lopuksi tehdään tukikylvö ja lisätään nurmikolle lannoitetta tai kylvöpinnoitetta. Kylvöpinnoite levitetään suoraan nurmelle, ja sen jälkeen kylvetään uudet siemenet. Mikäli tukikylvöä ei tarvita, riittää kun levität alueelle joko kylvöpinnoitetta tai lannoitetta nurmikon kunnon mukaan.