Nämä asiat kannattaa huomioida ennen sähköpyörän hankkimista

Nämä asiat kannattaa huomioida ennen sähköpyörän hankkimista

Pyöräily on yksi parhaista ja mukavimmista kuntoilumuodoista. Sähköavusteisella pyörällä ajaminen on vieläkin mukavampaa! Tutkimusten mukaan jo puolen tunnin pyöräily päivässä ehkäisee sydän- ja verisuonisairauksia, kakkostyypin diabetesta ja stressiä. Tähän artikkeliin olemme koonneet mielenkiintoista ja tärkeää tietoa Bilteman sähköpyöristä.

Sopivan sähköpyörän valitseminen

  • Pyörän koon valinnassa voi käyttää apuna saatavilla olevia kokotaulukoita. Ne ovat kuitenkin vain yleisiä suosituksia, ja tärkeintä on, että pyöräilijän istuma-asento on mukava ja pyöräily tuntuu hyvältä. Oikean koon löytää parhaiten koeajamalla eri vaihtoehtoja. Bilteman myymälöissä on mahdollista koeajaa erilaisia sähköpyöriä!

  • Jos pyöräilyreitillä on paljon jyrkkiä ylämäkiä, kannattaa valita pyörä, jonka moottori on keskellä – se antaa nimittäin enemmän voimaa.

  • Jousitettu etuhaarukka parantaa ajomukavuutta epätasaisilla, kuoppaisilla tai sorapintaisilla teillä. Valikoimassamme on useita pyörämalleja, joissa on jousitettu etuhaarukka. 

  • Jos ajat yleensä normaaleilla teillä ja vain lyhyehköjä matkoja, 3-vaihteinen sähköpyörä riittää hyvin. Jos matkat ovat pitkiä tai reiteillä on vaihtelevaa maastoa, on suositeltavaa hankkia 7–8-vaihteinen pyörä. Mieti siis etukäteen, mihin tarkoitukseen sähköpyörä olisi tulossa! 

  • Sähköpyöriä on paljon erilaisia malleja. Haluatko perinteisen sähköpyörän, jossa on tavarateline, jalkajarru ja tavarakori, vai olisiko nykyaikainen, sporttinen malli parempi, mikäli pyöräilyharrastuksesi on aktiivisempaa ja vaihtelevampaa? Bilteman valikoimassa on niin maastoajoon ja treenaukseen tarkoitettuja, sähköavusteisia mountainbikeja kuin taittuvia sähköpyöriä, jotka on helppo ottaa mukaan vaikkapa autolomalle - ja jotka vievät vähemmän tilaa varastossa tai autotallissa!

  • Akun latauksen kesto riippuu monista tekijöistä. Ulkoiset olosuhteet, kuten ilman lämpötila, tuulennopeus ja maaston muodot, vaikuttavat osaltaan siihen, paljonko akun tehoa kuluu. Muita akun kestoon vaikuttavia tekijöitä ovat oma kehonpainosi ja pyörän rengaspaineet sekä se, kuinka paljon poljet ja käytät pyöräsi sähköavustusta. Useimmissa sähköpyörissä on useita eri avustustasoja. Kannattaa siis miettiä, millaiseen käyttöön sähköpyörä on tulossa ja kuinka tehokkaan akun tarvitset.

  • Muista, että vuoden kylmemmällä puoliskolla rengaspaineet kannattaa tarkistaa useammin. Kylmä ilma vie vähemmän tilaa kuin lämmin, minkä seurauksena monet pyöräilevät liian alhaisilla rengaspaineilla talvella.



Sähköpyörässä on paljon etuja

Pyöräily on hauskaa! Vielä hauskempaa se on silloin, kun pyörällä voi ajaa pidempiä matkoja ja nopeammin ilman turhaa hikoilua.

  • Sähköpyörällä ajaminen sopii kaikille aiemmista liikuntatottumuksista ja fyysisistä ominaisuuksista riippumatta.

  • Sähköpyörän käyttäminen säästää aikaa. Autoruuhkissa istuminen tai julkisten kulkuvälineiden odottaminen jää historiaan, ja tiedät lähes minuutilleen, milloin olet perillä.

  • Kuntosi kohenee, ja samalla saat raitista ilmaa. Sähköpyöräillessäsi voit päättää itse, kuinka paljon rasitat kehoasi: mitä vähemmän käytät apuna sähkömoottoria, sitä enemmän kehosi tekee töitä ja saat liikuntaa.

  • Sähköpyöräily ei juuri hikoiluta. Työmatkaa ajaessasi voi olla hyvä lisätä avustustehoa, koska silloin pääset perille siistimpänä. Ja mikäli työmatkapyöräily on jäänyt väliin sen vuoksi, että reitillä on liikaa ylämäkiä, voit miettiä asiaa nyt uudelleen! Sähköpyörällä ajettaessa ylämäet eivät rasita liikaa.

  • Sähköpyöräily on ympäristöystävällistä, koska se auttaa vähentämään päästöjä ja meluhaittoja lähiympäristössä. 

  • Sähköpyörän käyttökustannukset ovat alhaiset. Sähköpyörän avulla säästät nopeasti bensiini- tai dieselauton polttoaine- ja huoltokulujen verran rahaa. Pyöräilyyn kuluva sähkö maksaa noin 2,5 senttiä kymmentä kilometriä kohden.

  • Sähköpyörää käytetään tavallista polkupyörää enemmän. Sähköpyörällä ajetaan suurella todennäköisyydellä silloinkin, kun matka tavallisella pyörällä tuntuu liian pitkältä, kun sää on huono tai kun ajaja tuntee itsensä väsyneeksi. 

Tavallisimmat kysymykset sähköpolkupyöristä

Onko sähköpyörää poljettava?
On. Sähköpyörän polkeminen vauhdittaa etenemistä. Voit säätää itse moottorin antaman avustustehon määrän niin, että pääset eteenpäin sen suurempia ponnistelematta.

Kuinka kovaa sähköpyörällä pääsee?
Kuinka nopeasti pystyt polkemaan? Ajonopeus riippuu lopulta sinusta itsestäsi, aivan kuten tavallisessakin polkupyörässä. Sähköpyörän moottori lakkaa avustamasta, kun nopeus ylittää 25 kilometriä tunnissa, mutta polkemalla voi lisätä edelleen vauhtia.

Voiko sähköpyörää käyttää tavallisena polkupyöränä?
Kyllä voi, sillä ajajana päätät itse, milloin käytät sähköavustusta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että moottori ja akku lisäävät pyörän painoa muutamalla kilolla.

Kuinka sähköpyörä pestään?
Älä käytä painepesuria! Vettä voi päästä sähkökomponentteihin, jolloin ne vahingoittuvat. Lorauta haalean veden joukkoon vähän autoshampoota ja hankaa pesusienellä. Huuhtele lopuksi varovasti kastelukannulla tai puutarhaletkulla, kunhan vesisuihku on mahdollisimman heikko. Sähköjärjestelmän osat voi tarvittaessa pyyhkiä kostealla liinalla. Anna pyörän kuivua hyvin sisätiloissa.

Kuinka pitkän matkan sähköpyörän akku kestää?
Se riippuu monestakin seikasta, kuten omasta painostasi, rengaspaineista, ilman lämpötilasta, tuulesta, maastosta, käytetystä avustustehosta jne. Keskimäärin akut riittävät kuitenkin 30–70 kilometrille.

Kuinka kauan akun lataaminen kestää?
Akun tyypistä riippuen lataaminen kestää yleensä 2,5–8 tuntia.

Voiko akun ottaa pois ja ladata sisällä?
Kyllä voi, akku on itse asiassa aina ladattava sisätiloissa valvonnan alaisena.

Kuinka paljon sähköpyörän käyttäminen maksaa?
Akun kertalataus maksaa suurin piirtein 10 senttiä. Jos latauksella pääsee 40 kilometriä, kymmenen kilometriä maksaa noin 2,5 senttiä. Hintaa kannattaa verrata auton tai joukkoliikenteen kustannuksiin.

Vaikuttaako kylmyys sähköpyörään?
Kyllä, sen vuoksi akkua kannattaa säilyttää sisätiloissa, kun lämpötila laskee alle +10 °C:een. Akun kapasiteetti heikentyy alhaisissa lämpötiloissa: nollakelillä se on n. 20 prosenttia vähemmän ja -15 °C:ssa jo n. 40 prosenttia vähemmän. Myös renkaiden ilmanpaine laskee kylmässä, koska kylmän ilman tilavuus on pienempi kuin lämpimän ilman. Renkaille tarkoitettu ilmanpaine on merkitty renkaan sivuun. Jos paine on liian alhainen, akku loppuu nopeammin, ja lisäksi vannenauhat voivat vaurioitua.

Mitä on huomioitava, jotta sähköpyörä kestäisi mahdollisimman pitkään?
Säilytä pyöräsi aina kuivassa ja lämpimässä paikassa käyttökertojen välillä. Tarkasta rengaspaineet usein. Vältä komponenttien turhaa kulumista aloittamalla pyöräily aina pienimmällä vaihteella ja alimmalla avustusteholla. Noudata käyttöohjeessa annettuja latausohjeita. Käytä aina ammattitaitoista korjaajaa, jos pyörässä ilmenee ongelma.

Onko sähköpyörän kanssa käytettävä kypärää?
Suomessa pyöräilykypärän käyttö ei ole laissa säädettyä tai pakollista, mutta se on enemmän kuin suositeltavaa kaikenikäisille pyöräilijöille, myös sähköpyöräillessä!

Luokitellaanko sähköpyörä mopoksi?
Ei, sähköpolkupyörä luokitellaan tavalliseksi polkupyöräksi. Sähkömoottori käynnistyy vasta sitten, kun pyörällä aletaan polkea. Moottori ei myöskään lisää vauhtia enää sitten, kun pyörän nopeus ylittää 25 km/h. Sähköpyörällä saa ajaa tavallisilla pyöräteillä ja puistoissa. Sen sijaan nk. speedbike luetaan mopoksi, ja se on rekisteröitävä ja sille on otettava vakuutus.

Olisiko aika vaihtaa sähköpyörään?

Olisiko aika vaihtaa sähköpyörään?

Tutustu laajaan sähköpyörävalikoimaamme. Löydät meiltä niin perinteiset kaupunkipyörät kuin myös urheilullisemmat mallit.

Tutustu pyöriin
Muista kypärä!

Muista kypärä!

Pyöräily on erinomainen liikkumistapa, mutta älä unohda oikeaa varustusta!

Lue lisää
Maksa sinulle sopivissa erissä!

Maksa sinulle sopivissa erissä!

Tutustu