Tietoa energiansäästölampuista
Energiansäästölamput sisältävät pienen määrän elohopeaa. Altistumista muutaman kerran lampun sisältämälle pienelle elohopeamäärälle ei pidetä terveydelle haitallisena. Kaasuuntunut elohopea joutuu helposti sisäänhengitysilman mukaan, joten on toimittava varovaisesti varsinkin jos lämmin lamppu rikkoutuu.
Energiansäästölampun rikkoutumisen jälkeen ilmaan päässyttä elohopeaa voi välttää monella tavalla. Menetelmät vaihtelevat sen mukaan, onko lamppu lämmin vai kylmä. Kummassakaan tapauksessa ei saa käyttää pölynimuria. Pölynimuri voi saada elohopeapisarat hajaantumaan vielä enemmän ja höyrystymään, jolloin ne leviävät ilmassa. Tällöin sisään hengittämisen vaara kasvaa.
Jos kylmä lamppu rikkoutuu
- Kerää lampun jäänteet esimerkiksi jäykän paperiarkin tai pahvin avulla kannelliseen lasitölkkiin.
- Pyyhi lattia tämän jälkeen pienellä kostealla liinalla. Aseta liina lasitölkkiin. Sulje tölkki kannella ja varusta tölkki esimerkiksi tekstillä "Voi sisältää energiansäästölampusta peräisin olevaa elohopeaa".
- Toimita tölkki ongelmajätteiden vastaanottopaikkaan.
Jos lämmin lamppu rikkoutuu
- Sulje huoneeseen johtavat ovet.
- Tuuleta huone esimerkiksi avaamalla ikkuna. Poistu huoneesta. Eurooppalaisen lamppujen valmistajan ELC-järjestön suositusten mukaan huoneeseen ei saa mennä 20-30 minuuttiin.
- Kun lampun jäänteet ovat jäähtyneet, kerää ja hävitä ne samalla tavalla kuin kylmän lampun jäänteet.
Käytöstä poistettujen elohopealamppujen kierrättäminen
Käytöstä poistetut elohopealamput on toimitettava kierrätyskeskukseen, jotta elohopeaa ei päädy luonnon kiertokulkuun.