SYNAS och SE
Man brukar skilja på begreppen SYNAS och SE när man pratar cykelbelysning. Synas ska man alltid göra om det är mörkt eller dålig sikt. Med dagens kraftfulla LED-lampor så betyder det att man i stort sett kan välja vilken lampa som helst. Men vill du även själv se vägen framför dig så behöver du en kraftfullare lampa och då rekommenderar vi en lampa på 500 Lumen eller mer. Om du till exempel pendlar till arbete eller skola så behöver du ha i åtanke om vägen är upplyst eller inte när du väljer cykelbelysning. Eller om du träningscyklar i skogen på kvällen när det är mörkt, då behöver du ordentlig belysning så att du både ser och syns.
Barn och cykelbelysning
Att barnen syns är för oss extra viktigt. Ett vanligt problem brukar vara att man glömmer stänga av belysningen när cykeln parkeras utanför skolan, med följden att batteriet tar slut. Detta har Biltema en smart lösning på! I vårt sortiment hittar du nämligen lampor som stänger av sig själva med hjälp av en inbyggd timer.
Cykelbelysningens batterier mår oftast bäst av att komma in i värmen och då är det en fördel om cykellamporna är utrustade med snabbfästen, så att de snabbt går att plocka av. Genom att ta in cykelbelysningen riskerar man inte heller att de blir stulna.
Extra funktioner
Som cyklist är man förhållandevis oskyddad i trafiken och då är det extra viktigt att övriga trafikanter vet vart man är på väg i till exempel en korsning. Att räcka ut handen åt det hållet man ska cykla är en självklarhet, men i mörker kan det synas dåligt. Har du som cyklist dessutom nedsatt balans eller om underlaget är halt så kan det vara vanskligt att behöva släppa en hand från styret. Då kan en blinkers bak på cykeln, som indikerar åt vilket håll du tänker cykla, göra din cykling säkrare.
Kontroll - vad säger lagen?
Lagen säger att du ska ha en lampa fram som avger vitt eller gult ljus, av sådan ljusstyrka att fordonet kan framföras på ett betryggande sätt. Cykeln ska också enligt lag vara utrustad med en baklampa som visar rött ljus och som kan ses på ett avstånd av 300 meter. Baklyktan får lov att blinka om frekvensen är minst 200 blinkningar/sekund. Biltemas cykelbelysningar uppfyller samtliga lagkrav.
Det är bra att regelbundet kontrollera cykelbelysningens batteri och se till att dom är hela och rena. Kontrollera även lampornas position så att de inte bländar en medtrafikant eller skyms av något.
Batteri
I vårt sortiment hittar du både cykellampor med utbytbara batterier och cykellampor med uppladdningsbara batterier. De uppladdningsbara batterierna har olika kapacitet och därmed olika tider för hur länge lampan kan lysa. En del lampor har olika ljuslägen där man kan välja ett svagare ljus för att spara på batteriet. Fundera på vilket alternativ som passar dina behov bäst, innan du köper din belysning.
Vanliga frågor om cykelbelysning