5 vinkkiä onnistuneeseen piparkakkutaloon
1. Ajattele, että olet piparkakkuarkkitehti - suunnittele rakennus!
Tee luonnos siitä, miltä piparkakkurakennus näyttää, ja leikkaa sitten paperikaavat. Voit tehdä kaavat myös ohuesta pahvista ja koota luomuksesi ensin koemielessä. Silloin voit olla varma, että siitä tulee juuri sellainen kuin kuvittelit.
2. Kauli taikina ohueksi
Kun on aika aloittaa leipominen, vaivaa taikina huolellisesti läpi ennen sen kaulitsemista. Taikinan tulee olla huoneenlämpöistä ja pehmeää, ettei paistamisen aikana muodostu ilmakuplia. Jotta rakennuksen osat eivät nouse liikaa uunissa, taikina on kaulittava todella ohueksi, mieluiten enintään 1,5–2 mm paksuiseksi.
3. Paista samankokoiset osat yhdessä
Monille tämä voi olla itsestäänselvyys, mutta se on myös helppo unohtaa. Pienet piparkakut paistuvat paljon nopeammin kuin suuret. Siksi suuret osat on paistettava yhdellä pellillä ja pienet yksityiskohdat toisella. Silloin palat ovat yhtä kauniin kullanruskeita eikä mikään pala!
4. Koristele ennen kokoamista
Jos aiot koristella sokerikuorrutuksella, se on yleensä helpointa tehdä ennen osien kokoamista. Pienet yksityiskohdat, kuten julkisivulaudoitus, kattotiilet, vanteet tai muut somisteet on usein helpompi tehdä ennen rakennuksen kokoamista. Sokerikuorrutuksen voi levittää pursotuspussilla, mutta todella pienten yksityiskohtien tekeminen voi onnistua paremmin pakastuspussilla, johon leikkaat sopivankokoisen reiän.
5. Peitä virheet tomusokerilla
Luo oikea tunnelma levittämällä talon päälle hieman tomusokeria teesihdillä tai hienojakoisella siivilällä. Silloin näyttää siltä, että ensilumi on juuri satanut, ja lisäksi se voi piilottaa mahdolliset virheet rakenteessa. Kun säilytät rakennelmasi kuivassa paikassa, se kestää pidempään!