Yksi joulun suosikkiherkkuista – itse valmistettu silli
Jouluruokien valmistus on hyvä tilaisuus koota pienet ja isot tekemään yhdessä jouluaskareita. Silli on raaka-aineena juuri oikea valinta oman tyylin ja makumaailman esille tuomiseen. Sen valmistus on nopeaa ja helppo tehdä erityiseksi joulunodotuspuuhaksi.
Makuasioista ei kannata kiistellä – toiset tahtovat perinteistä, toiset taas uusia yhdistelmiä. Seuraavasta löydät 3 reseptiä, joita kannattaa kokeilla jo tulevana jouluna.
Lasimestarin silli
Lasimestarin silli on perinteikäs jouluruokalaji, joka nousee pöytään usein joka joulu. Mausteliemen pohjana on 1-2-3-pikkelöintiliemi (1 osa etikkaa, 2 osaa sokeria ja 3 osaa vettä), joka saa erityisen herkullisen maun maustepippurista, sipulista ja porkkanasta.
Ainesosat (4 hlöä):
- 1 pkt sillifileitä (marinoi 1-2-3)
- 0,5 tl rouhittua valkopippuria
- 0,5 tl rouhittua maustepippuria
- 1 laakerinlehti
- 5 mausteneilikkaa
- 1 punasipuli
- 10 cm purjoa
- 1/2 porkkana
Ohjeet:
- Keitä liemi etikasta, vedestä, sokerista, murskatusta valko- ja maustepippurista, laakerinlehdestä ja neilikoista.
- Anna liemen jäähtyä jääkaappilämpötilaan.
- Leikkaa silli sopivan kokoisiksi paloiksi.
- Lado silli, punasipulirenkaat, viipaloitu purjo ja porkkananpalat haluamaasi tölkkiin ja kaada liemi päälle.
- Silliä voi nauttia heti, mutta 1–2 päivän vetäytymisaika jääkaapissa saa maut tasaantumaan.
Italialainen silli: aurinkokuivattua tomaattia, parmesaania ja basilikaa
Grazie mille – tuhannet kiitokset Italialle tästä herkullisesta sillistä! Kermaisen sillin makusinfonia johtaa ajatukset Italian upeille maatiloille.
Ainesosat (4 hlöä):
- 1 pkt sillifileitä (marinoi 1-2-3)
- Tuoretta basilikaa (noin ruukullinen)
- 8 aurinkokuivattua tomaattia
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 rkl pinjansiemeniä
- ½ dl raastettua parmesanjuustoa
- 2 dl creme fraîchea
- 0,5 dl majoneesia
- Mustapippuria
Ohjeet:
- Ota silli liemestä ja leikkaa paloiksi. Asettele silli kulhoon.
- Sekoita parmesaanijuusto, creme fraiche, majoneesi ja silli.
- Hienonna basilika, tomaatit, valkosipuli ja pinjansiemenet hienoksi ja kääntele ne muiden ainesosien joukkoon kulhossa. Mausta mustapippurilla.
- Laita silli haluamaasi kannelliseen tölkkiin ja anna vetäytyä vuorokauden ajan.
- Tarjoile lasitölkistä tai asettele lautaselle.
Kermainen silli talon yrteillä
Herkullinen kermainen silli, jossa maistuu hienonnetut tuoreet yrtit. Kenties pakastimessasi tai maustehyllyssäsi on oman yrttimaan satoa viime kesältä? Anna luovuutesi valita yrtit talon tapaan herkullisen joulusillin mausteeksi.
Ainesosat (4 hlöä):
- 1 pkt sillifileitä (marinoi 1-2-3)
- 2 dl majoneesia
- 0,5 dl kermaviiliä
- 0,5 dl tuoreita yrttejä - esimerkiksi basilikaa, oreganoa ja ruohosipulia
- 1 valkosipulinkynsi – kuorittu
- 1 maustemitta suolaa
- 0,5 maustemitta valkopippuria - jauhettu
- Koristele haluamillasi mausteilla
Ohjeet:
- Leikkaa silli paloiksi ja laita ne kulhoon.
- Sekoita yrtit ja valkosipuli.
- Sekoita majoneesi ja smetana kastikkeeksi ja lisää joukkoon yrtit.
- Mausta suolalla ja pippurilla.
- Lisää lopuksi kastike kulhossa oleville sillinpaloille ja koristele haluamillasi yrteillä.
- Silli on valmis nautittavaksi, mutta 1–2 päivän vetäytyminen jääkaapissa kannattaa.
Anna mielikuvitukselle vapaat kädet! Kotitekoinen silli saa sinut varmasti vakuuttumaan. Ehkäpä luot tulevan silliklassikon tämän vuoden jouluaterialla tai glögijuhlissa?
Mukavaa ja maukasta joulua!