Gör det med lim! – ett bra alternativ till skruvar och spikar
Många känner till det vanliga vita snickarlimmet som används för att limma ihop trävirke eller andra former av lim som används i hemmet, däribland superlim och traditionellt hobby/-papperslim. Dagens utbud inbjuder dock till en mycket mer omfattande användning av lim för många olika uppgifter.
Det finns exempelvis bygglim som limmar mycket kraftfullt och som passar för flera uppgifter i och kring bostaden. Bygglimmet kommer i patroner som används tillsammans med en fogpistol. Exempel på användningsområden är:
- Limning av lister
- Montering av trä- eller cementbaserade byggplattor
- Limning av olika typer av metall
- Montering av krokar, knoppar eller liknande
- Montering av spegel och glas
En stor fördel med att använda lim för montering av exempelvis lister är att du slipper att spackla spikar – eller skruvhål – efteråt. Metoden passar särskilt bra för att fästa lister på väggar i hårda material som betong, där alternativet som regel är att använda plugg och skruvar eller betongspikar. För montering av krokar, knoppar och liknande i våtrum är den stora fördelen att du slipper att borra eller skruva i membran. Det gör det också enklare att flytta krokarna vid ett senare tillfälle.
Du kan också köpa bygglim med kort härdningstid. Det är särskilt praktiskt om du limmar taklister eller monterar andra saker på vertikala ytor. Superlim, epoxylim och kontaktlim har också kort härdningstid.
Även om konstruktionslim är allsidigt är det dock inte självklart att du ska använda det till allt möjligt. Det finns nämligen speciallim för en del uppgifter, exempelvis:
- Spånplattelim för montering av spånplattor
- Stenlim för montering av murblock
- Lim för glasblock
Dessutom finns det bland annat lim för textilier, plast, stål och våtrumsfolie samt mer kända lim som tapetlim och kakelfix. Därför är det en bra idé att ta reda på vilket lim som passar för ditt användningsområde innan du handlar det du behöver.
Tips för korrekt limning
När du ska limma något räcker det inte att bara klämma ut en lämplig mängd lim och låta det stå till sig. Först måste du se till att de ytor som ska limmas är rena. Om ytorna är ojämna bör du putsa eller slipa ned dem innan du limmar.
Limfogen blir inte starkare för att du använder mer lim. För mycket lim kan faktiskt ge en svagare limfog. Om du använder korrekt mängd kan du däremot få en fog som är starkare än de material som limmas ihop.
Limförbrukningen varierar beroende på vilken materialtyp som ska limmas och vilket slags lim du använder. Appliceringen varierar också – ibland behöver du använda fogpistol, ibland sprayas limmet på och ibland måste det strykas ut med en pensel. Det smartaste är att läsa på förpackningen så att du får riktlinjer för mängd och appliceringsmetod.
Ofta måste du sätta de limmade föremålen i spänn medan limmet härdar. Det finns flera sätt att göra det på. En limklämma kan vara praktisk om du limmar två tunna föremål, men du kan också använda maskeringstejp, vävtejp, tvingar eller tunga föremål. Om du ska limma ihop breda föremål kan en limknekt användas. Vad som passar bäst beror på vad du limmar, var du limmar och hur snabbt limmet härdar. Du kan behöva vara lite kreativ för att hitta den bästa lösningen.
Slutligen är det viktigt att du låter limmet härda och inte belastar limfogen innan den har härdat helt. Vi rekommenderar att du väntar upp till ett dygn.