Köp en domkraft till din bil: Vad du behöver tänka på

Köp en domkraft till din bil: Vad du behöver tänka på

Att köpa rätt domkraft till din bil är ett viktigt beslut för alla bilägare. Domkraften är en oumbärlig utrustning när du behöver utföra underhåll eller reparationer av undersidan på din bil. I vår guide hjälper vi dig att göra rätt val när du ska köpa en ny domkraft.

Hur fungerar en domkraft?

Med hjälp av en domkraft kan du lyfta ditt fordon så att du kommer åt undersidan för att utföra underhåll, reparationer eller göra ett däckbyte. För att lyfta ditt fordon så placerar du din domkraft under de områden på bilens chassi eller ram som är utrustade med förstärkningsplåtar eller lyftpunkter. Dessa hittar du i din bils handbok.

Många hydrauliska domkrafter är utrustade med säkerslåsanordningar som låser domkraften när fordonet har nått önskad höjd, så att du kan arbeta tryggt och säkert. 

92742

Olika typer av domkrafter

Domkrafter delas ofta in i tre huvudkategorier – hydrauliska, mekaniska och pneumatiska. Och vilken du ska välja beror helt på dina behov.

Hydraulisk domkraft

Den hydrauliska domkraften är en kraftfull domkraft, som används för att höja upp och lyfta tunga föremål. Den lämpar sig alltså väl till tyngre fordon. Den hydrauliska domkraften använder en hydraulisk pump för att höja lasten och är välkänd för sin stabilitet och säkerhet.

Hydraulisk pelardomkraft

En hydraulisk pelardomkraft är kompakt och kräver mindre fysisk ansträngning från din sida än en mekanisk domkraft gör. Den hydrauliska pelardomkraften kräver en högre markfrigång och lämpar sig alltså till större och högre bilar.

Låg domkraft – Garagedomkraft

Garagedomkraften är oftast utrustad med hjul och kan därför enkelt skjutas in under bilen, även om bilen har låg markfrigång. Den passar alltså perfekt för hjulbytet av din bil hemma i garaget. Du behöver alltid utgå från hur tung din bil är när du ska köpa en domkraft, så att domkraften klarar av att lyfta upp bilen.

Mekanisk domkraft

Den mekaniska domkraften, även kallad saxlyft, är den vanligaste varianten och den modell som kräver minst underhåll. Det är en kompakt domkraft som är populär bland bilister just för att den smidigt går att ta med sig i bagageluckan. Den mekaniska domkraften bör enbart användas i nödfall, det vill säga om du blir tvungen att byta hjul i nödsituation, och lämpar sig därför att ha med i bilen. På grund av sin uppbyggnad är domkraften dock inte lämplig att använda vid exempelvis service av din bil.

Vad ska jag tänka på vid köp av en domkraft?

1. Lyftkapacitet
När du står och väljer domkraft att köpa så måste du först och främst utgå från din biltyp och dess vikt. Du måste ha en domkraft som klarar av att lyfta upp bilens vikt. Din bils vikt hittar du i bilens handbok, alternativt hos tillverkaren.

2. Bilens höjd
Bilens markfria höjd, det vill säga den höjd som är mellan marken och bilens underrede är en viktig aspekt när du ska välja domkraft. Du måste ha en domkraft som både kommer in under bilen samt når upp till bilen när den ska lyfta fordonet. Information om din bils markfria höjd hittar du i handboken eller hos tillverkaren.

3. Typ av domkraft
Det finns olika typer av domkrafter som vi har nämnt ovan och du behöver läsa på vilken av dessa domkrafter som möter dina behov bäst. Och vilken typ av domkraft som passar bäst till din bil.

4. Portabel eller inte?
En del domkrafter är mindre och lättare, vilket innebär att du kan ta med den i bagageluckan i bilen. Andra domkrafter är betydligt större och tyngre och bör förvaras i ditt garage. Allt detta behöver du ta i beaktande inför ditt köp av domkraft.

Rätt olja till din domkraft

Det är väldigt viktigt att du använder rätt olja till din hydrauliska domkraft. Information om vilken olja du ska använda hittar du under den tekniska specifikationen för respektive domkraft på vår hemsida.

Våra domkrafter

Viktigt att tänka på!

Glöm inte att du alltid måste utgå från din bils markfria höjd, det vill säga den hög som är mellan marken och bilens underrede. Din domkraft måste vara tillräckligt liten för att komma under, men också tillräckligt stor för att nå upp till bilen när den ska lyfta. Information om din bils markfria höjd hittar du i handboken eller hos tillverkaren.

Relaterade artiklar