Muutto edessä? Huomioi nämä seikat

Muutto edessä? Huomioi nämä seikat

Muuttaminen uuteen kotiin nostaa pintaan monenlaisia tunteita ja ajatuksia. Joillekin tavaroiden karsiminen ja järjestäminen uudessa kodissa ovat suorastaan rentouttavaa mindfulnessia; joillekin pakkausurakka kasvattaa vain harmaita hiuksia. Tavaroiden pakkaaminen ja siirtäminen vanhasta kodista uuteen sekä niiden purkaminen ovat iso osa muuttamista, mutta siihen liittyy lopulta myös paljon muuta. Sanotaan, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty: koko muuttoprosessin hyvä suunnittelu ja tarvittavien apuvälineiden hankkiminen etukäteen sekä systemaattinen ote tekevät muuttamisesta tehokasta ja mukavaa.

Sadat tuhannet suomalaiset muuttavat vuosittain paikkakunnalta toiselle tai uuteen osoitteeseen oman asuinkuntansa sisällä. Lapset lentävät pesästä ja lähtevät ehkä opiskelemaan uudelle paikkakunnalle, tai maisemaa vaihdetaan esimerkiksi uuden työn perässä. Muuttourakka voi tuoda mukanaan tunteita laidasta laitaan, mutta siitäkin selviää hyvällä ja suunnitelmallisella otteella. Kokosimme täsmävinkit muuttajan avuksi.

Suunnittele hyvissä ajoin

Hyvä suunnittelu on muutossakin kaiken a ja o. Aloita hyvissä ajoin ja aseta itsellesi takaraja, joka voi olla vaikka varsinainen muuttopäivä. Kirjoita lista tehtävistä ja muistettavista asioista joko paperille tai puhelimen muistioon, jolloin mitään ei pääse varmasti unohtumaan. Lista voi sisältää kaiken muuttoavun järjestämisestä sähkösopimuksen tekemiseen ja internetyhteyden hoitamiseen.

Siivoa ja karsi!

Ennen kuin aloitat tavaroiden pakkaamisen, on hyvä käydä läpi kaikki tavarat ja miettiä tarkasti, onko niiden joukossa jotain, mitä et ole aikoihin käyttänyt tai mitä et tule enää tarvitsemaan. Esimerkiksi pienissä opiskelija-asunnoissa säilytystilat ovat rajalliset, joten kannattaa ottaa mukaan vain ne tavarat, joille on varmasti vielä käyttöä.

Lisäksi on sanomattakin selvää, että muutosta tulee sitä helpompi ja vaivattomampi, mitä vähemmän tavaraa on siirrettävänä uuteen kotiin. Vaikka siivous ja tavaroiden karsimistyö eivät houkuttelisi, tulet varmasti kiittämään itseäsi siinä vaiheessa, kun vanha koti alkaa täyttyä kasvavista muuttolaatikkopinoista. Kotoa voi löytyä myös käyttöön täysin kelpaamatonta tavaraa – sellaista et varmasti halua enää kuljettaa uuteen kotiisi?

Myös siivous- ja karsimisvaihe kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen itse muuttoa. Mikäli aloitat sen juuri muuttopäivän kynnyksellä, ajaudut todennäköisesti siihen, että aika loppuu kesken ja päädyt pakkaamaan kiireessä kaiken mukaan – myös kaiken turhan ja tarpeettoman, ehkä myös käyttökelvottoman. Muista, ettei kaikkea itsellesi tarpeetonta tarvitse heittää pois, vaan käyttökelpoiset tavarat ja vaatteet voi viedä esimerkiksi kierrätyskeskukseen tai niille tarkoitettuun keräyslaatikkoon, antaa eteenpäin tai myydä kirpputorilla, Tori.fissä tai Facebook-ryhmissä. Toisen roska voi olla toisen aarre.

Helpota urakkaa hyvillä apuvälineillä

Kun tavaroita on karsittu, jäävät jäljelle uuteen kotiin mukaan tulevat tavarat ja huonekalut, ja ne tarvitsevat paikan tai suojaa ympärilleen muuton ajaksi. Erikokoiset muuttolaatikot ovat tietysti tavallisimpia ja erittäin käteviä apuvälineitä, mutta muitakin tarvikkeita voi olla hyvä hankkia urakkaa helpottamaan:

Lisäksi voi olla järkevää hankkia tavarakärry tai nokkakärry, jolla muuttolaatikoiden ja muiden painavampien esineiden kuljettaminen erityisesti portaikoissa on helppoa, ja vältyt selkäsi liialta rasittamiselta. Nokkakärrylle tulee varmasti käyttöä myöhemminkin, joten se on edullinen hankinta, ja kokoon taitettuna se vie vain vähän tilaa varastossa. Ja mitä selän rasittamiseen tulee, huomioithan oikean nostotekniikan, kun nostelet ja siirtelet laatikoita paikasta toiseen ja kannathan kerralla vain sen verran kuin oikeasti jaksat!

Ole systemaattinen!

Muuttolaatikoiden täyttämisessä kannattaa olla systemaattinen. Se voi viedä oman aikansa, mutta lopussa kiitos seisoo ja tavaroiden purkaminen uudessa kodissa helpottuu.

Kun on kyse kymmenistä samanlaisista laatikoista, unohtuu herkästi, mitä missäkin on. Voitkin miettiä itsellesi sopivan tavan merkitä eri laatikoiden, kassien ja laukkujen sisällön sekä sen, mihin huoneeseen ne uudessa kodissa kuuluvat. Ehkäpä voisit päättää uuden kodin huoneille numerot ja numeroida muuttolaatikot niiden mukaisesti ja kirjoittaa kunkin laatikon päälle sen sisällön? Vai käyttäisitkö kuitenkin värikoodisysteemiä, jossa tietty väri vastaa kylpyhuonetta, keittiötä ja muita huoneita?

Mitä tapaa päätätkin sitten käyttää, vältyt etsimästä neulaa heinäsuovasta, kun aloitat lopulta laatikoiden purkamisen. Samalla laatikot tulee vietyä suoraan oikeaan huoneeseen uudessa kodissa. Tietyn systeemin käyttäminen helpottaa myös muuttoapureiden työtä, sillä he eivät välttämättä tiedä esimerkiksi sitä, mikä makuuhuone tulee kenenkin perheenjäsenen käyttöön uudessa kodissa.

Tsemppiä muuttourakkaan ja onnea uuteen kotiin!

Relaterade artiklar

Lapsen muutto pois kotoa mahdollistaa vanhemmille uuden elämänvaiheen

Lapsen muutto pois kotoa mahdollistaa vanhemmille uuden elämänvaiheen

Lapsen poismuutto kotoa on tunteikas muutos vanhemmille, jotka jäävät haikeina muistelemaan lapsen ensiaskeleita, ensimmäistä irronnutta hammasta ja ensimmäistä koulupäivää.

Stailaa syksyinen koti Bilteman upeilla tuotteilla!

Stailaa syksyinen koti Bilteman upeilla tuotteilla!

Kesän jälkeen on aika kääntää katseet kodin sisätiloihin. Bilteman tuotteilla kodin ilme muuttuu syksyiseksi käden käänteessä.

Ensiasunnon sisustaminen edullisesti

Ensiasunnon sisustaminen edullisesti

Ensimmäisen oman kodin sisustaminen ja varustaminen asumiseen tarvittavilla käyttötavaroilla voi olla kallista. Näiden vinkkien avulla sisustat ensiasunnon edullisesti ja teet tarpeelliset hankinnat fiksusti!