Puutarha kukoistamaan – valitse oikeat tarvikkeet ja välineet puutarhanhoitoon
Upea puutarha ei synny yhdessä yössä. Kaikki lähtee liikkeelle suunnittelusta, johon kannattaa panostaa ennen kuin upotat sormesi multaan. Suunnittelun alussa kannattaa kartoittaa omat toiveet ja tontin mahdollisuudet. Kuinka paljon haluat panostaa pihaasi? Haluatko mahdollisimman helppohoitoisen pihan? Vietätkö kaikki kesät mökillä, jolloin oma puutarha jää vähäiselle käytölle? Puutarha kannattaa siis suunnitella oman elämäntavan mukaan.
Puutarhakasvien valinnassa kannattaa ottaa huomioon tontin sijainti ja maaperä, sillä ne vaikuttavat kasvien menestymiseen. Helppohoitoisen puutarhan lähtökohta on, että pihaan istutetaan sellaisia kasveja, jotka viihtyvät tontilla vallitsevissa kasvuoloissa. Onnistuneen lopputuloksen saavuttamiseksi on hyvä selvittää kasvien valo- ja kosteusvaatimukset sekä menestymisvyöhykkeet.
Puutarhan suunnittelun aloittaminen voi tuntua ensin hankalalta, joten siksi kannattaa kartoittaa erilaisia puutarhaideoita. Suunnittelun tueksi ideoita ja inspiraatiota voi etsiä esimerkiksi netistä. Puutarhaideoita voi halutessaan käydä läpi ammattisuunnittelijan kanssa – näin varmistat, että ideasi sopivat juuri omaan puutarhaasi.
Minikasvihuone auttaa siementen ja pistokkaiden istuttamisessa
Kun haluat istuttaa siemeniä tai pistokkaita, niin minikasvihuone on siihen oiva apuväline, joka tarjoaa suotuisan kasvuympäristön. Se kirittää taimia kasvuun, ja sen avulla Suomen lyhyttä kasvukautta saa pitkitettyä. Minikasvihuone on suunniteltu säätelemään lämpötilan ja kosteuden muutoksia. Kasvihuoneeseen syntyykin ihanteellisen lämmin ja kostea ilma, josta kasvit pitävät. Homeen välttämiseksi minikasvihuoneeseen on tehty ilmanvaihtoluukut, joiden avulla ilma kiertää hyvin kasvihuoneen sisällä. Minikasvihuoneen paras puoli on se, että se mahtuu minne vain – parvekkeelle, terassille tai pienellekin pihalle.
Biltemasta löydät minikasvihuoneen ja suurempien kasvihuoneiden lisäksi myös muut istuttajan tarvikkeet, kuten viljelybriketit, biohajoavat kuituruukut, yrttiruukut ja kasviravinteet.
Viljelylaatikko sopii monille eri kasveille
Viljelylaatikko, kasvilaatikko, istutuslaatikko, puinen kukkalaatikko – viherpeukaloiden luottotuotteella on monta nimeä. Viljelylaatikko sopii hyvin kasvien istuttamiseen, vihannesten viljelemiseen tai miksei myös kauniiden kukkien kasvattamiseen. Jos haluat puutarhaasi suurempia kasveja tai juureksia, ne tarvitsevat paksumman maakerroksen. Onneksi kasvilaatikot voi kätevästi pinota haluamansa korkuiseksi pinoksi. Viljelylaatikkoon on myös saatavilla jakaja, joka jakaa lavakauluksen sisäpuolen kätevästi kahdeksitoista pienemmäksi viljelyalueeksi.
Viljelylaatikon lämpimät olot ja suuri multatila varmistavat sen, että kasvit aloittavat kasvun aikaisemmin – tällöin kasveista tulee kestävämpiä. Viljelylaatikossa ei ole lainkaan pohjaa, jolloin maasta nouseva kosteus hyödyttää kasveja. On kuitenkin suositeltavaa laittaa kasvilaatikon alle suojakangas, jotta laatikkoon ei pääse rikkaruohoja alhaaltapäin.
Puiden ja pensaiden leikkaaminen hoituu hyvillä työkaluilla
Kevään korvalla pakkasten jälkeen on aika leikata puut ja pensaat! Suurin osa kasveista kannattaa leikata hyvissä ajoin keväällä ennen silmujen puhkeamista. Leikkaushaavat paranevat paremmin, eivätkä sienitaudit yllätä yhtä helposti kuin jos leikkauksen jättäisi syksyyn.
Puiden ja pensaiden leikkaaminen tulee aina tehdä terävillä ja hyvin huolletuilla välineillä. Raivaussakset, pensassakset ja oksasakset sopivat lähes kaikkiin työvaiheisiin puiden ja pensaiden hoitoleikkauksissa. Ohileikkaavat oksasakset ovat erityisen hyvät tuoreiden oksien leikkaamisessa, sillä parempi leikkauspinta lyhentää parantumisprosessia. Oksasahaa ei myöskään kannata unohtaa: se sopii oksien ja ohuiden puunhaarojen sahaamiseen. Jos haluat sahauksen olevan mahdollisimman vaivatonta ja saada hyvin tasaisen leikkuupinnan, kannattaa valita oksasaha, jossa on kolmivaihehiotut hampaat. Myös voimanivelillä varustetut työkalut tuovat lisää voimaa leikkaamiseen, jolloin hommat sujuvat helpommin.
Nurmikon istutus ja hoitaminen on yksi puutarhanhoidon kulmakivistä
Nurmikko peittää monista pihoista suurimman osan pinta-alasta. Kaunis nurmikko syntyy yllättävän helposti, jos se istutetaan oikeaoppisesti. Nurmikon istutuksen voi tehdä milloin tahansa sulan maan aikaan. On kuitenkin suositeltavaa, että se tehdään joko aikaisin keväällä tai syksyllä. Nurmikon siemenet kylvetään kosteaan, lämmenneeseen maahan.
Nurmikon istutus onnistuu helposti Bilteman nurmikkosiemenseoksella, joka soveltuu pientalojen pihoille. Nurmikosta tulee tiivis, kestävä ja kilpailukykyinen muiden kasvien kanssa. Nurmikkoalue kannattaa pitää kosteana aina siihen asti, kunnes nurmikko on itänyt ja juuristo vahvistunut. Pienellä pihalla nurmikon suojaksi voi laittaa harsokangasta, joka edistää siementen itämistä ja vähentää kastelutarvetta.
Nurmikko lannoitetaan keväällä, kun sen kasvu on alkanut. Levitä lannoite tasaisesti kuivaan kasvustoon. Uuden tai vanhan nurmikon lannoittaminen onnistuu Bilteman nurmikkolannoitteella. Säännöllinen nurmikon lannoitus edesauttaa muun muassa hyvää ravinnetasapainoa. Tarkista lannoitusohjeet ja -määrät aina lannoitepakkauksesta.
Nurmikon leikkaaminen on yksi tärkeimmistä hoitotoimenpiteistä. Biltemasta löydät erikokoiset ja -malliset ruohonleikkurit pihalle kuin pihalle. Kun ruoho on kasvanut 7–8 sentin pituiseksi, se on aika leikata. Nurmikon pituudesta voi leikata pari senttiä, mutta jäljelle tulee jättää 4–5 senttiä ruohoa. Tarkista, että ruohonleikkurin terät ovat hyvässä kunnossa, sillä tylsät terät vahingoittavat kasvisolukkoa. Nurmikko kannattaa leikata usein, mutta vähän kerrallaan. Näin siitä tulee tuuheampi ja se kestää paremmin kulutusta.
Lehtiharava ja muut käytännölliset välineet puutarhanhoitoon
Biltemasta löydät myös muut laadukkaat ja edulliset tuotteet puutarhanhoitoon. Lehtiharavalla saat kätevästi pudonneet lehdet kuriin. Älä kuitenkaan haravoi nurmikkoa liikaa: sinne tänne voi jättää lehtiä, jotka toimivat nurmikon lannoitteena. Muita jokaisen kotipuutarhurin perustyökaluja ovat esimerkiksi puutarhakuokka ja -lapio, lehtikori, istutuslapio, kastelukannu ja kottikärryt.