Lucia-pullat – joulun klassikkoresepti!
Lucia-pullia ei tietenkään tarvitse rajoittaa vain yhteen päivään, vaan niitä voi syödä vaikka koko joulukuun ajan. Lucia-pullien paistaminen on hieman haasteellista, sillä ne paistuvat usein liian kuiviksi. Pehmeyden säilyttämiseen löytyy lukuisia erilaisia vinkkejä ja niksejä. Kokosimme niistä muutamia avuksesi näiden herkkupullien paistamiseen.
7 vinkkiä mehevien Lucia-pullien leipomiseen
- Käytä jauhoja säästeliäästi. Vaivaa taikina helposti työstettäväksi niin, ettei se tartu pintoihin.
- Älä käytä liikaa sahramia – se nimittäin kuivattaa taikinaa. Voit voimistaa sahramin makua liottamalla sitä konjakissa muutaman päivän ajan.
Lisää esim. 2 ruokalusikalliseen konjakkia 1 gramma sahramia. Voit myös käyttää kokonaisia sahrameja ja jauhaa ne itse. - Muista ottaa ne pois uunista, ennen kuin ne alkavat ruskistua.
- Asettele ne tiiviisti niin, että ne kasvavat uunissa yhteen (noin 1 cm väli)
- Jos lisää rusinoita taikinaan, voit liottaa niistä rommissa tai muussa nesteessä.
- Peitä pullat pyyhkeellä heti, kun ne tulevat uunista.
Lucia-pullien resepti
Alta löydät perinteisen Lucia-pullareseptin. Maukkaita hetkiä!
Ainesosat (40 kpl)
- 900 g (noin 15 dl) vehnäjauhoja
- 200 g voita tai margariinia
- 5 dl maitoa
- 50 g (1 pkt) hiivaa
- 1 g sahramia
- 1 tl suolaa
- 2 dl hienoa sokeria
- Kananmunaa voiteluun
- Rusinoita koristeluun
Ohjeet:
- Sulata rasva kattilassa.
- Lisää maito ja kuumenna kädenlämpöiseksi (37 °C). Murenna hiiva taikinakulhoon ja kaada joukkoon lämmitetty neste. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut.
- Murskaa 1–2 tl sahramia tarvittaessa huhmareessa hienon sokerin kanssa, ja lisää sitten taikinanesteeseen.
- Lisää muut ainesosat, mutta jätä jauhoja myös vaivaus- ja leivontavaiheeseen.
- Vaivaa taikina tasaiseksi koneella tai käsin.
Lisää jauhoja, jos taikina tarttuu kiinni, mutta sen pitäisi olla melko löysää. Löysästä taikinasta tulee maukkaampia pullia. - Peitä taikina leivinliinalla ja anna nousta kaksinkertaiseksi, noin 40 minuuttia.
- Vaivaa taikina kimmoisaksi jauhotetulla leivinlaudalla, ja muotoile sitten Lucia-pullat.
Näitä rakkaita pullia voi varioida loputtomasti. Niitä voi kiertää, taitella ja koristella sekä perinteisiksi malleiksi että aivan omiksi Lucia-pulliksi. Tämä on myös oiva tilaisuus koota koko perhe yhteiseen leivontahetkeen. Antakaa jauhojen pöllytä!
Lucia-pullien historia
Erään tiedon mukaan Lucia-pullat juontavat juurensa 1600-luvun Saksaan. Legendan mukaan kissan hahmossa esiintynyt paholainen kuritti lapsia ja Jeesus jakoi kilteille lapsille pullia. Jotta valoa pelkäävä paholainen pysyisi loitolla, Lucia-pullat värjättiin keltaisella sahramilla.
Toisen tulkinnan mukaan kyse olisi saksalaishollantilaisesta makeasta duivekater-hiivaleivästä, jota alettiin Lucian päivänä kutsua nimellä lussekater. Sahrami tuli pulliin vasta 1800-luvun lopulla. Joskus kuulee väitettävän niinkin, että lussekater-nimi viittaisi paholaisen nimenä tunnettuun Luciferiin.