Ulkovalaistuksen suunnittelu – 5 vinkkiä pimeän kauden valaisemiseen
Kauniit kausivalot omalla pihalla ilahduttavat pimeinä iltoina niin talon asukkaita, vieraita kuin naapureitakin. Ne eivät ainoastaan luo tunnelmaa, vaan lisäävät myös turvallisuutta pihalle hämärän laskeuduttua. Valojen ripustamisen voi aloittaa niin aikaisin kuin haluaa, mitään virallisia sääntöjä ei ole. Jotkut aloittavat jo lokakuun lopulla, toiset jättävät askareen suosiolla joulukuuhun. Useimmiten kausivalaistuksesta nautitaan aina pitkälle tammi- tai helmikuuhun. Nappaa tästä vinkit kauniin pihavalaistuksen toteutukseen ja herätä piha näyttävään loistoon.
Aloita valitsemalla valoketjuille keskipiste
Ennen kuin alat ripustuspuuhiin, etsi valosarjalle luonnollinen aloituskohta, josta voit lähteä liikkeelle. Talon etuovi ja sisäänkäynti on monille se paikka, josta pihan kausivalaistus lähtee eri suuntiin. Keskipisteen ympärille on helppo alkaa rakentaa haluttua kokonaisuutta. Jos haluat olla vieläkin suunnitelmallisempi, voit ottaa sisäänkäynnistä kuvan ja merkitä siihen valojen ripustuskohdat etukäteen. Näin saat paremman yleiskuvan siitä, mistä kannattaa aloittaa ja miltä valaistus näyttää sitten, kun koko komeus on valmis.
Vaihe 1: Oikeanlaisten valosarjojen valinta
Käytä pihalla ulkokäyttöön soveltuvia valosarjoja ja varmista, että ne ovat CE-merkittyjä. LED-valoilla on useita etuja! Olipa perheessänne lapsia tai lemmikkejä, LED-valojen kanssa ei tarvitse huolehtia odottamattomista sattumuksista. LED-valosarja on hyvä valinta, koska se kuumentuu hyvin vähän. Valot toimivat myös alhaisissa lämpötiloissa: itse asiassa sitä tehokkaammin, mitä enemmän lämpötila laskee. LED-valojen käyttöikä on myös pidempi, ja ne kuluttavat jopa 90 prosenttia vähemmän energiaa kuin perinteiset lamput.
Vaihe 2: Valojen testaaminen ennen ripustusta
Tarkista ennen ripustamista, että kausivalot varmasti toimivat. Aivan uudetkin valot kannattaa testata ennen käyttöönottoa. Testaaminen on hyvä tehdä ennen kuin kiipeät tikkaille ripustamaan valosarjaa – ja varsinkin ennen kuin olet kavunnut takaisin alas ja yrität sytyttää vasta-asennetut valot!
Vaihe 3: Valojen kiinnittäminen
Valosarjan voi kiinnittää räystäskouruun nippusiteillä. Silloin voit valita, suuntaatko valot ylös- vai alaspäin. Luovuudella ei ole rajaa: suunnittele valaistuksen suunta ja tyyli juuri niin kuin haluat.
Käytä luotettavia ja vakaita tikkaita, kun ripustat valoja korkealle, esimerkiksi rännikouruihin tai puihin. Kausivalot kannattaa ripustaa silloin, kun ulkona on alkanut jo hämärtää. Silloin valaistuksen lopputulos on helpompi hahmottaa, ja sitä voi tarvittaessa vielä muokata. Vinkki: lipputangon valaiseminen on tyylikäs tapa saada pihalle vaikuttava ”koristepuu”!
Muista hankkia tarpeelliset lisätarvikkeet. Jatkojohdot ja vedenkestävät suojakotelot pistorasioille ja pistokkeille ovat ehdottomia apuvälineitä kaikille ulkovalojen asentajille. Muista huomioida myös naapurit. Jos asut hyvin lähellä naapuriasi, yritä sijoittaa pihavalosi niin, etteivät ne paista suoraan hänen kotiinsa.
Ripusta kausivalot esimerkiksi näihin:
- Pensaisiin, pensasaitoihin ja puihin
- Pylväiden ja tolppien ympärille
- Ikkunoiden, ovenkarmien ja sisäänkäyntialueen ympärille
- Tulo- ja kulkuväylien lähelle
- Sivuikkunoihin ja kukkalaatikoiden ympärille
Vaihe 4: Ajastimen käyttäminen
Digitaalinen ajastin tai vuorokausiajastin on kaikkien pihavalaisijoiden paras ystävä. Ajastin säästää energiaa, ja sen avulla voit päättää, mihin aikaan valot palavat. Kausivalot kannattaa sammuttaa automaattisesti yön ajaksi, jotta ne eivät häiritse nukkujia. Samalla säästät sähköä!
Vaihe 5: Nauti kausivalaistuksesta
Tarkista ennen virran kytkemistä, että HFI/HPFI-kytkin toimii. Ja kas, pihavalaistus on valmis ihasteltavaksi!
Jos haluat käyttää pihan koristamiseen muitakin tarvikkeita, voit täydentää kausivalaistusta vaikkapa lyhdyillä. Joulutunnelmaa saat loihdittua tontuilla ja muilla joulukoristeilla. Pihan koristelu on ihanaa joulupuuhaa, johon koko perhe voi osallistua.