7 vinkkiä puutarhan ulkovalaistukseen
Puutarhan tai ulkotilan koolla ei ole merkitystä, sillä oikeanlaisella ulkovalaistuksella saat aikaan tunnelmallisen ympäristön viihtyisiin loppukesän illallisiin tai pimeneviin syysiltoihin. Ulkoalueen valaistus saattaa auttaa myös pitämään kutsumattomat vieraat loitolla.
Lue vinkkimme, mitä puutarhan valaistuksen suunnittelussa on hyvä ottaa huomioon.
Eläimenmuotoiset lamput - Hauskat eläinvalot ovat perheen pienimpien mieleen
Maahan painettavat valaisimet - Valaise kukkapenkit helposti!
Roikkuvat valaisimet - Koristeellisia yksityiskohtia
Tutustu koko ulkovalaisinvalikoimaamme
1. Erilaisia valonlähteitä
Saat tehokkaan valaistuksen, kun sijoitat puutarhaan eri tyyppisiä valonlähteitä eri etäisyyksien päähän toisistaan. Yhdistä voimakkaita ja hieman heikompia valonlähteitä ja jätä etäisyydet sitä suuremmiksi, mitä voimakkaampia valonlähteitä käytät. Vaihtelemalla valonlähteiden voimakkuutta voit myös luoda puutarhaan syvyyttä sijoittamalla voimakkaimmat valaisimet kauimmaksi ja heikommat lähemmäs.
2. LED-valot
LED-valot kuluttavat vähemmän energiaa ja niiden käyttöikä on pidempi kuin tavallisissa ja halogeenilampuissa. Voit valita LED-valoja, joissa on lämmin tai kylmä valo, ja sijoittaa ne strategisesti puutarhaan. Muista, että lämmin valo sopii paremmin lähelle niitä paikkoja, joissa oleskellaan paljon.
3. Suuntaa valoa kasveihin
Leikittele valaistuksella ja puutarhassasi jo olevilla muodoilla. Pue pensaat valoverkkoon, koristele käytävä aurinkokennovalaisimilla, laita puunrungot kimaltelemaan valoketjujen avulla tai korosta kauneimpia kukkia kohdevalaisimilla. Kokeile erityyppisiä valonlähteitä ja valon voimakkuuksia. Vehreät kasvit kannattaa valaista kylmemmällä valolla, sillä se korostaa vehreyttä paremmin.
4. Luo valotehosteita aurinkokennovalaisimilla
Suunnittele ulkoympäristön valaistus puutarhan mallin mukaan. Älä käytä etualalla liian kirkkaita valoja, koska ne heikentävät taustan heikompien valojen tehoa entisestään. Sijoita valaistusta eri tasoille käyttämällä esimerkiksi maassa olevia valaisimia, puunlatvoja valaisevia kohdevalaisimia, valoketjuja pensaissa ja lyhtyä sisäänkäynnin luona. Käytä aurinkokennovalaisimia, jotka syttyvät pimeän tullessa ja sammuvat aamun valjetessa.
5. Nauti valaistuksesta myös sisältä käsin
Muista sijoittaa ulkovalaisimet niin, että näet viihtyisän ulkoympäristön myös sisätiloista. Onko pihalla iso puu, jonka näet ruokapöydästä? Valaise sen runko kohdevalaisimella!
Kierrä valoketju parvekkeen kaiteeseen tai pihan aitaan. Voit myös sijoittaa lisävalaisimen lasten makuuhuoneen ulkopuolelle tuomaan turvaa pimeällä.
6. Valaise julkisivu
Genom att klä husfasaden med utomhusbelysning skapar du en välkomnande och hemtrevlig känsla. På husfasaden kan det vara snyggast att använda sig av samma typ av ljuskällor, för att skapa en stilren helhetskänsla. Passa på att ljussätta entrén lite extra, och kanske har du ett husnummer på fasaden som behöver synas i mörkret?
7. Käytä ajastinta
Ulkovalaistuksen ei yleensä tarvitse olla päällä koko yön ajan. Sähkön ja rahan säästämisen lisäksi valaistuksen sammuttaminen varmistaa, että öisin liikkuvat eläimet ja linnut eivät häiriinny. Liitä valaistus ajastimeen, niin voit päättää itse, milloin valot kytketään päälle ja pois päältä. Voit myös käyttää valaisimia, joissa on liiketunnistimet. Näin valaistus syttyy silloin, kun joku liikkuu puutarhassa.