Aurinkopaneelit – tulevaisuuden energianlähde
Aurinkopaneelien käyttö on hyvä investointi sekä ympäristön että lompakon kannalta. Niin kauan kuin aurinko paistaa, käytössäsi on energialähde, joka tuottaa täysin uusiutuvaa energiaa, ja samalla edistät tehokkaasti kasvihuonekaasupäästöjen ja fossiilisten polttoaineiden päästöjen vähentämistä.
Miten aurinkopaneelit toimivat?
Kun puhutaan aurinkoenergialla toimivasta sähköstä, puhutaan monesti aurinkokennoista. Aurinkokennot sijaitsevat aurinkopaneelien sisällä ja muuttavat auringonvalon sähköksi. Kun auringonvalo osuu aurinkokennoon, sen etu- ja taustapuolelle muodostuu sähköjännite, joka tuottaa tasavirtaa. Bilteman aurinkopaneelien jännite on noin 19–20 V, ja se on säädettävä käyttökelpoiseksi jännitteeksi lataussäätimellä. Säädin liitetään akkuun, jotta se toimii ja voit vastaanottaa sähköä laitteisiisi.
Millainen aurinkopaneeli kannattaa valita?
Valikoimassamme on kaksi erilaista aurinkopaneelia, monikiteinen ja yksikiteinen aurinkopaneeli. Muista, että aurinkopaneelejamme tulee aina käyttää aurinkopaneelisäätimen kanssa!
Monikidepaneeli
Monikiteisissä aurinkopaneeleissa on yleensä alumiinirunko, ja ne ovat hieman paksumpia. Monikidepaneelit ovat ilmastoystävällinen valinta, ja ne voidaan asentaa esimerkiksi veneisiin, asuntovaunuihin, mökeille ja matkailuautoihin. Paneelit asennetaan kiinnikkeillä, ja niihin liitetään akku, joka latautuu aurinkopaneelin avulla.
Yksikidepaneeli
Toinen aurinkopaneelityyppi on yksikiteinen, ja se on huomattavasti ohuempi aurinkopaneeli kuin monikidepaneeli. Yksikidepaneelit sopivat hyvin hieman kaarevillekin pinnoille, sillä asennuksesta saadaan hyvin ohut. Yksikidepaneelien avulla voit ladata akkuja, joita käytetään veneissä, asuntovaunuissa, mökillä ja matkailuautoissa. Paneelit on helppo kiinnittää esimerkiksi matkailuauton kattoon. Yksikidepaneelit soveltuvat isompaan energiantarpeeseen, sillä ne ovat tehokkaampia kuin monikidekennoja sisältävät aurinkopaneelit.
Energiantarve määrittää aurinkopaneelin valinnan
Jos aiot ottaa aurinkopaneelit matkailuautoon leirintäalueelle tai päiväretkelle veneeseen, paneelien on oltava joustavia ja helppokäyttöisiä.
Valikoimastamme löydät erilaisiin tarpeisiin soveltuvia aurinkopaneeleja, joko kiinteisiin asennuksiin soveltua tai helppoja kannettavia malleja.
Pienempi energiantarve
Jos energiantarpeesi ei ole kovin suuri, valikoimassamme on kannettavia aurinkopaneeleja, jotka lataavat tehokkaasti niihin liitetyn akun. Aurinkopaneelia voidaan käyttää matkailuauton pysäköintipaikalla tai energianlähteenä lataamaan akkua, joka antaa virtaa veneen pilssipumppuun.
Kannettavien aurinkopaneeliemme teho on 30 W, ja niissä on kiinteä säädin. Lisäksi tarvitset vain 12 V:n akun. Valikoimassamme on myös taitettava ja kannettava aurinkopaneeli, joka sopii erinomaisesti mukaan vaellukselle, autoon tai leirintäalueelle. Aurinkopaneelissa on kaksi USB-liitäntää, joten voit ladata puhelimen, tabletin tai muun laitteen. Aurinkopaneelissa on vedenpitävä ja kestävä kotelo.
Suurempi energiantarve
Jos energiantarve on suurempi ja ladattavana on esimerkiksi suuri varavirtalähde tai tarvitset virtaa matkailuautoon, asuntovaunuun, pienelle mökille tai veneeseen, valikoimassamme on kannettava 100 W:n aurinkopaneeli, jossa on yksikiteiset kennot. Voit myös ladata puhelimesi kätevästi säätimen USB-tulon avulla.
Aurinkopaneelissa on kiinteä PWM-säädin ja kattava järjestelmä kannettavaan käyttöön. Tämä joustavin ja suurin aurinkopaneelimme on helppo avata ja suunnata aurinkoa kohti, ja se on myös helppo taittaa kokoon ja kuljettaa laukun tavoin. Mukana on viisimetrinen kaapeli, jossa on akkukiinnikkeet.
Aurinkopaneelisäätimet
Aurinkopaneelien muodostama jännite on säädettävä käyttökelpoiseksi jännitteeksi, ennen kuin se liitetään akkuun. Tämä tehdään aurinkopaneelisäätimen avulla.
Aurinkopaneelisäädin on olennainen osa aurinkopaneelijärjestelmää, ja 12–24 V:n järjestelmään on saatavana kaksi päätyyppiä.
Aurinkopaneelien asentamiseen on tärkeää valita säädin, joka pystyy käsittelemään aurinkopaneelin tuottamaa virtaa. Voit yhdistää aurinkopaneelin ja säätimen liikkuvilla kiinnikkeillä, jotta voit optimoida paneelien kulman aurinkoon nähden.
Sopivan säätimen valitseminen
Säätimen valintaan vaikuttaa energiantarpeesi sekä se, mikä aurinkopaneeli käytössäsi on. Sopivaa säädintä valittaessa ei välttämättä ole aina helppoa ymmärtää, mitä luvut ja tiedot kertovat. Mitä kaikki tiedot siis tarkoittavat?
Aurinkopaneelisäädin MPPT
MPPT-säädin on tehokkain säädin, joka pakkaa aurinkopaneelin tuottaman jännitteen. Tämä saa virran kasvamaan, jolloin lataus on tehokasta ja saat aurinkopaneelin maksimitehon käyttöösi.
Aurinkopaneelisäädin PWM
PWM-säädin sopii hyvin asennuksiin, joissa ei tarvitse aurinkopaneelin suurinta tehoa. PVM-säädin käyttää vain akun vaatimaa jännitemäärää, eikä siis hyödynnä kaikkea aurinkopaneelin tuottamaa jännitettä.
Näin tulkitset säätimien tietoja:
- 12/24 V: jännite, jota säädin pystyy käsittelemään
- 20 A: säätimen enimmäisvirta
- tuloteho: maks. 260 W / 12 V ja maks. 520 W / 24 V (koskee enintään 260 W:n aurinkopaneeleita). Ts. kaksi 100 W:n paneelia ja yksi 50 W:n paneeli yhteen säätimeen.
- tulojännite: maks. 100 V. Tämä riippuu siitä, haluatko kytkeä paneelit sarjaan vai rinnakkain, koska tämä vaikuttaa jännitteeseen.
- Paneelien sarjaankytkentä: Tarjoaa parhaan tehon ajan kuluessa, jos paneelit saattavat olla varjossa.
- Rinnankytkentä: Paras vaihtoehto, jos mikään ei varjosta aurinkopaneeleita.
Aurinkopaneelien asentaminen
Aurinkopaneelien asentamiseen on muutamia vaihtoehtoisia tapoja. Yksi tapa on käyttää kiinnikkeitä. Yksikiteisen paneelin voi myös kiinnittää liimaamalla.
Asennuspaikan testaaminen
Aloita sijoittamalla paneelit, aurinkopaneelisäädin ja akut haluamiisi paikkoihin. Merkitse, mistä kaapelit kulkevat, ja varmista, että pituudet ja mitat ovat sopivat.
Kiinnitystarvikkeet
Monikiteiset paneelit voidaan asentaa käyttämällä aurinkopaneelin pidikettä. Se on yksinkertainen kiinnike, joka kiinnitetään kattoon, seinään tms.
Jos paneeleita halutaan säätää auringon mukaan, on pidike 25-5095 hyvä vaihtoehto. Ne on helppo asentaa 25 mm:n putkeen. Tämäntyyppinen kiinnike on yleismalli, ja se on helppo leikata aurinkopaneeliin sopivaksi.
Liimaaminen
Yksikiteiset aurinkopaneelit voidaan liimata kiinni alustaan, ne ovat myös taivutettavia ja ne voidaan asentaa kaarevaan kattoon. Paneelien liimaamisessa on tärkeää, että pinta puhdistetaan huolellisesti ennen liimaamista. Käytä liuotinta, joka poistaa rasvan ja lian vahingoittamatta pintaa. Jos aiot kiinnittää paneelin liimaamalla, suosittelemme BT Multibond Rapid-yleisliimaa, joka tarttuu useimpiin pintoihin.
Laskentaesimerkki energiantarpeen mittaamiseksi
Valaistus: 4 lamppua á 0,5 A/kpl = yht. 2 A. Jos valot ovat päällä ympäri vuorokauden, ne kuluttavat 2 A x 24 h = 48 Ah
Tarpeen kattaminen kulutuksen mukaan aurinkopaneeleilla lasketaan näin:
100 W:n aurinkopaneeli tuottaa optimaalisissa olosuhteissa enintään noin 6 A, mikä on käytännössä noin 4 A. Aurinko paistaa Etelä-Suomessa kesäaikaan noin 15 tuntia, joka teoriassa on 4 A x 15 h = 60 Ah (muuta laskukaavaa asuinpaikkasi aurinkoisten tuntien mukaan).
Jos käytämme laskukaavaa valojen kanssa ja oletamme, että valot ovat ainoa energialähde, jossa aurinkopaneelien tuottamaa sähköä halutaan käyttää, on kulutus silloin 48 Ah/vrk. Käytössä oleva aurinkopaneelijärjestelmä tuottaa 60 Ah aurinkoisena päivänä, jolloin ylikapasiteetti on 12 Ah/vuorokausi.
Vuorokaudessa tuotetaan siis 12 Ah, jota valot eivät kuluta. Aurinkopaneelin teho kannattaa valita aina hieman yläkanttiin: on parempi tuottaa hieman liikaa sähköä kuin liian vähän!
Huomioitavaa akkuihin liittyen
Lyijy-/happo-/AGM-akuissa kapasiteetti ei saisi koskaan laskea alle puoleen. Näin voidaan varmistaa akkujen mahdollisimman pitkä käyttöikä. Jos käytössä on kaksi 100 Ah:n akkua, kokonaiskapasiteetti on 200 Ah, mutta siitä tulee käyttää vain 100 Ah lataamatta. Tämä ei koske litiumakkua, joka kestää huomattavasti alhaisemman varaustason laskun.