Irti arjesta telttaretkellä
Missä telttailla?
Suomessa teltan voi pystyttää lähes mihin tahansa muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Jopa kaupungeissa voi nykyään olla lupa pystyttää teltta. Telttaa pystyttäessä on kuitenkin aina hyvä varmistaa, minkälaisesta paikasta on kyse ja onko telttailu rajattu jollekin alueelle vai kielletty kokonaan. Telttailla voi omatoimisesti luonnon helmassa tai vaihtoehtoisesti leirintäalueilla, joita löytyy joka puolelta Suomea.
Miten telttailla?
Telttailun muodot ovat moninaiset. Monesti telttailu mielletään kylmäksi, märäksi ja askeettiseksi puuhaksi, mutta myös mukavuudenhaluinen voi nauttia telttailusta. Sen voi toteuttaa leirintätyyppisesti viettämällä useamman yön samassa paikassa, tai sitten se voi olla vain yöpymismuoto matkan varrella.
Aito luonnossa liikkuja haluaa olla kaksin luonnon kanssa. Puhtaassa luonnossa majoittumisen hyviä puolia ovat rauha ja hiljaisuus, mutta samalla se tarkoittaa myös esimerkiksi ruokailujen ja peseytymisten hoitamista luonnon helmassa, omatoimisesti. Myös koskematon maasto tieverkostojen ulkopuolella tuo omat rajoituksensa telttapaikan valintaan.
Mukavuudenhaluisempi luonnossa liikkuja viihtynee taas paremmin leirintäalueella. Tällaiset alueet ovat yleensä helposti tavoitettavissa, ja paikka teltallekin voi olla valmiina. Leirintäalueilta voi myös löytyä ruoanvalmistusta sekä peseytymistä helpottavia ratkaisuja. Toisaalta niillä tuskin pääsee täysin omaan rauhaansa, vaan telttailu tapahtuu enemmänkin camping-hengessä.
Millä tahansa tavalla telttailua harrastaakin, on aina otettava huomioon ympäristö. Luonnossa liikkujan tulee tietää jokamiehenoikeudet ja -velvollisuudet, ja kunnioittaa muutoinkin luontoa ja sen asukkeja. Leirintäalueella telttailevan on hyvä tiedostaa kyseisen paikan säännöt ja käytännöt sekä kunnioittaa paitsi muita leiriytyjiä myös luontoa.
Mitä mukaan?
Teltta on ilmeinen valinta, kun lähdetään telttailemaan. Nykypäivänä on tarjolla monenlaisia telttoja kaikenlaisille telttailijoille ja seurueille. Jos teltan pystytys tökkii, kannattaa valita nopeasti kasautuva pop-up-teltta. Myös seurueen koko ja liikkumismuoto vaikuttavat teltan valintaan niin sen koon kuin painonkin vuoksi. On tärkeää kiristää teltta kunnolla, jottei vesi pääse kerääntymään lammikoiksi sen päälle ja vuotamaan sitä kautta sisään.
Teltan lisäksi yöpymisen kannalta hyviä varusteita ovat ainakin makuupussi ja makuualusta. Myös itse teltta voi hyötyä joistakin lisävarusteista, kuten kevytpeitteestä tai lisäkiinnikkeistä, jotka suojaavat telttaa ja pitävät sen kestävästi kiinni vaihtelevissa sääolosuhteissa.
Ruokailuvälineet ja ruokaa kannattaa varata matkaan tarkoituksen mukaisesti. Leirintäalueilla voi olla ruoanvalmistusmahdollisuudet ja kauppakin lähistöllä, kun taas metsän keskelle ruokaa on varattava pidemmäksi aikaa kerralla ja ruoanvalmistusvälineet on kannettava itse mukana.
Telttailussa on aina hyvä olla veitsi mukana. Veitsi voi olla jopa pelastus hätätilanteessa, mutta ainakin se on lähes pakollinen lisävaruste ja kätevä monessa tilanteessa. Muita hyödyllisiä lisävarusteita ovat kartta ja kompassi, tulentekovälineet, taskulamppu sekä ensiapuvälineet.
Mitä tehdä?
No, nyt se auringonlasku on sitten ihailtu, mitä sen jälkeen? Kaikille telttailijoille ei riitä pelkkä oleskelu, luonnon äänien kuuntelu ja auringonlaskun tuijottelu, ainakaan moneksi päiväksi. Silloin on hyvä ottaa mukaan tarvikkeita erilaisiin aktiviteetteihin, mitä sitten ikinä keksiikään. Luonto tarjoaa omia aktiviteettejaan, jotka voivat myös palkita tarjoamalla pötyä pöytään. Sienestys, marjastus ja kalastus onnistuvat lähes kaikkialla Suomessa, ja mikä parasta, näissä asioissa retkeilijän tukena on jokamiehenoikeus. Näiden oikeuksien ja velvollisuuksien tarkempi tuntemus on kuitenkin hyödyllistä, sillä esimerkiksi kalastaessa jokamiehenoikeudet oikeuttavat onkimiseen ja pilkkimiseen, mutta muut kalastusmuodot vaativat asianmukaiset luvat. Myös omia aktiviteetteja voi keksiä, ja esimerkiksi leirintäalueilla erilaiset pelit ja leikit tarjoavat hyvää ajanvietettä ja mukavaa yhdessäoloa.