Kotivara – näin varaudut kotona kriisitilanteisiin
Kuinka kauan kriisitilanteessa pitäisi selviytyä? Tämänhetkisten viranomaissuositusten mukaan kotivaran tulisi riittää koko perheelle ainakin 72 tunnin eli kolmen vuorokauden ajan. Kokoamalla kriisivalmiuslaatikon ja varastoimalla kotiin ylimääräistä ruokaa olet jo ottanut ison askeleen oikeaan suuntaan.
Tässä artikkelissa kerromme vinkkejä, mitä voit tehdä ja mitä tarvikkeita kotivaraan kannattaa hankkia.
Tarkistuslista kotitalouden kriisivalmiuteen
Kotivarassa olisi hyvä olla seuraavat tarvikkeet kriisitilanteita varten:
- Hätäradio tai paristokäyttöinen radio
- Otsalamppu, taskulamppu, lyhty
- Vesikanistereita puhtaalle vedelle
- Hyvin säilyviä elintarvikkeita
- Kaasukeitin ja kaasua
- Makuupusseja, lämpimiä vaatteita ja peittoja
- Tulitikut, lämpökynttilät ja steariinikynttilät
- Varalämmitin, kuten puu-, kaasu- tai dieselkäyttöinen laite
- Ensiapulaukku ja lääkkeet
- Hygieniatuotteita
- Varavirtalähde ja paristoja
- Käteistä rahaa
- Tärkeät puhelinnumerot ja muut vastaavat tiedot ylöskirjoitettuna
Mitä tarvitsen kotivarautumiseen?
Kotivaran voi jakaa eri osa-alueisiin:
Vesi
Vesikatko voi johtua esimerkiksi veden saastumisesta tai sähkökatkosta. Vesi on yksi ihmisen perustarpeista, joten puhtaan veden saanti on tärkeää turvata. Viranomaiset suosittelevat, että vettä olisi vähintään kaksi litraa henkilöä kohden päivässä.
Hanki vesikanistereita, täytä ne vedellä ja säilytä niitä pimeässä ja viileässä paikassa. Vaihda vesi säännöllisesti, jotta se pysyy raikkaana.
Jos olet epävarma veden laadusta, keitä se ennen käyttöä.
Ruoka
Valmistaudu varastoimalla ylimääräistä ruokaa kotiin. Valitse elintarvikkeita, joilla on pitkä säilyvyysaika ja jotka voi säilyttää huoneenlämmössä. On myös hyvä, jos suurin osa ruoasta on syötävissä ilman valmistusta ja vaatii vain vähän tai ei lainkaan vettä.
Hyviä vaihtoehtoja kotivarautumiseen ovat säilykkeet ja kuivaelintarvikkeet. Myös kananmunat ovat hyvä varautumisruoka, sillä ne säilyvät pitkään, myös huoneenlämmössä.
Osta vain sellaista ruokaa, jota voisit muutenkin syödä arjessasi. Näin voit käyttää varautumiseen hankittua ruokaa vähitellen normaalissa arjesssa ja täydentää sitä uusilla tuotteilla ennen kuin viimeinen käyttöpäivä ehtii umpeutua.
Lämmitys
Jos talvella tulee sähkökatko, kotisi viilenee nopeasti, ellei kodissasi satu olemaan puuhellaa, takkaa tai muuta tulisijaa. Voit valmistautua varaamalla yhden huoneen, johon perhe kokoontuu. Huoneeseen voi tehdä lisäjärjestelyjä, kuten laittaa mattoja lattialle ja tiivistää ovet ja ikkunat.
Jos tulee todella kylmä, voitte rakentaa majan pöydän alle. Ota esille talvivaatteet ja hanki mielellään makuupusseja, jotta pysytte lämpiminä.
Viestintä häiriötilanteessa
Häiriötilanteessa oikea tiedon saanti on tärkeää, mutta monet tiedonvälityskanavat toimivat sähköllä. Tästä syystä aurinkokennolla, dynamolla ja paristoilla toimiva hätäradio on erittäin hyvä valinta. Näin pystyt kuuntelemaan tiedotteita radiosta, vaikka sähköverkossa olisikin häiriöitä.
Varmista, että matkapuhelimesi on ladattu, ja hanki mielellään varavirtalähde (powerbank), jotta voit ladata puhelinta sähkökatkon iskiessä. Osta myös muutama paketti varaparistoja.
Kirjoita ylös tärkeät puhelinnumerot, kuten perheenjäsenten, ystävien ja kunnan yhteystiedot.
Maksaminen ja käteinen
Mikäli maksukortit ja verkkopankit lakkaavat toimimasta, voi syntyä melkoinen kaaos. Tällainen tilanne voi aiheutua sähkökatkosta, IT-hyökkäyksestä tai muista ongelmista. Siksi kotona on hyvä olla ylimääräistä käteistä pieninä seteleinä. Ei ole myöskään haitaksi, jos sinulla on tilejä eri pankeissa ja useita pankkikortteja käytettävissä.
Lääkkeet
Jos käytät reseptilääkkeitä, on hyvä, jos kotoa löytyvä määrä riittää koko kuukaudeksi. Muista kuitenkin, että kuten ruoan kanssa, käytä lääkkeiden varastoa ja täydennä sitä vähitellen, jotta lääkkeet eivät mene vanhaksi.
Muuta
Poikkeustilanteeseen kannattaa varautua myös ylimääräisillä valonlähteillä. Kun sähköt katkeavat, tulee ennen pitkää pimeää. Paristokäyttöinen taskulamppu on hyvä, mutta otsalamppu voi olla vieläkin käytännöllisempi. Biltemasta saatava kammella toimiva hätäradio on varustettu myös valolla. Hanki mielellään myös petroli- tai paristokäyttöinen LED-lyhty.
Älä unohda myöskään riittäviä hygieniatarvikkeita. Varmista, että sinulla on tarpeeksi wc-paperia, siteitä, vaippoja, saippuaa ja kosteuspyyhkeitä.
Jos sinulla on lemmikkejä, muista varata myös niille riittävästi ruokaa ja vettä.
Jotta olosuhteet olisivat edes vähän leppoisammat ja miellyttävämmät, voi olla hyvä idea varautua esimerkiksi pelikorteilla ja erilaisilla seurapeleillä.
Miksi kotivaran tulisi riittää vähintään 72 tunniksi?
Kodeissa tulisi varautua pärjäämään itsenäisesti ainakin kolmen vuorokauden ajan häiriötilanteen sattuessa. Olisi hyvä, jos kotoa löytyisi siis vähintään kolmeksi vuorokaudeksi ruokaa, vettä ja lääkkeitä.
Kotitalouksien varautuminen on suuri apu yhteiskunnalle ja ennen kaikkea ihmiselle itselleen. Siksi jokaisen kannattaa varautua häiriötilanteisiin.
Mitä voi tapahtua?
Kannattaa valmistautua moniin eri skenaarioihin. Yleisin tilanne on pidempi sähkökatko, joka voi tulla esimerkiksi IT-hyökkäyksen, tulvan, metsäpalon, lumimyrskyn tai sähköpulan seurauksena.
Jos sähköä ei ole, asunnostasi häviää todennäköisesti myös lämpö. Ruokaa on vaikea valmistaa, ja kunnallinen vesihuolto lakkaa toimimasta.
Ruoka kaupoissa loppuu, eikä kauppaan välttämättä edes pääse. Korttimaksaminen ei toimi, ja puhelin lakkaa toimimasta. Internetiin ei pääse. Julkinen liikenne voi pysähtyä, eikä autoja voi tankata tai ladata. Lisäksi lääkkeiden hankkiminen voi olla hankalaa.
On myös mahdollista jäädä eristyksiin kotiin joksikin aikaa, myös ilman sähköä, esimerkiksi lumimyrskyn, tulvan, onnettomuuden tai pandemian takia.
Näiden vuoksi kotivaran tarkistaminen jo tänään ja sen täydentäminen mahdollisimman pian on tärkeää, jotta pystyt selviytymään omillasi vähintään kolmen vuorokauden ajan.