Näin hypit turvallisesti trampoliinilla

Näin hypit turvallisesti trampoliinilla

Niin kivaa, suosittua ja tehokastakin ajanvietettä, mutta toisaalta myös yksi riskialtteimmista kesäajan harrastuksista! Trampoliinilla hyppiminen on varsinkin lasten suosikkipuuhaa keväällä ja kesällä, ja toki siitä voivat nauttia yhtä lailla myös aikuiset. Tekevälle kuitenkin sattuu, ja hypyn voimakkuus voi yllättää. Maahan mätkähtämisiltä, nyrjähtäneiltä nilkoilta ja muilta vammoilta voi silti välttyä, kun muistaa noudattaa muutamaa yksinkertaista turvallisuusohjetta.

Oikein käytettynä trampoliini on myös turvallinen ajanviettoväline ja tuo paljon iloa lämpimiin kevät- ja kesäpäiviin. Kokosimme ohjeet, joita noudattamalla koko perhe voi nauttia turvallisin mielin trampoliinilla hyppimisestä.

1. Kokoa ja sijoita oikein ja tarkasta osien kunto

Kun kasaat uutta tai talven yli osina säilytettyä trampoliinia, varmista, että teet sen ohjeiden mukaan. Tarkasta myös, että kaikki trampoliiniin kuuluvat osat ovat ehjiä tai muuten kunnossa, eikä mitään puutu. Trampoliinin yläpuolelle tulisi aina jäädä ainakin 7,3 metriä ja sen ympärille mielellään vähintään kaksi metriä vapaata tilaa, eikä sen alla saa olla esteitä. Lisäksi tasainen, mutta ei kuitenkaan kova, alusta on kaiken A ja O. Trampoliini on myös altis liikkumaan tai jopa kaatumaan kovalla tuulella, joten on tärkeää kiinnittää se maahan kunnolla. Lue aina tarkemmat ohjeet trampoliinin mukana toimitettavasta ohjekirjasta.

2. Suojaverkko ja reunasuojus tärkeitä

Trampoliinin ympärille laitettava turvaverkko estää hyppijöitä putoamasta maahan pomppujen voimasta ja satuttamasta itseään. Turvaverkossa oleva poistumisaukko on tietysti suljettava ennen hyppimisen aloittamista. Hyppyalueen reunasuojus suojaa puolestaan jousia hyppymaton kosteudelta ja lialta, mutta se ehkäisee myös onnettomuuksilta, kun pomppijoiden jalat eivät pääse lipsahtamaan trampoliinin jousien väliin. Lisäksi reunapehmuste vaimentaa iskuja. Uuteen trampoliiniin nämä turvaa antavat suojat kuuluvat mukaan, mutta niitä saa myös hankittua erikseen edullisesti, mikäli ne ovat menneet ajan kuluessa huonoon kuntoon.

3. Kulje oikein turvaverkon aukosta

On tärkeää muistaa, että trampoliinille mennään ja sieltä poistutaan aina turvaverkossa olevan aukon kautta. Älä siis yritä kiivetä turvaverkon yli äläkä hyppää trampoliinille mistään muualta. Erikseen myytävät tikkaat helpottavat trampoliinille kiipeämistä ja sieltä pois tulemista ja ehkäisevät osaltaan putoamisonnettomuuksia.

4. Muista perussäännöt

Muistathan myös, että trampoliini on tarkoitettu vain hyppimiseen. Turvaverkossa ei saa kiipeillä tai roikkua, eikä sitä kohti pidä heittäytyä tahallaan. Myöskään trampoliinin alle ei saa mennä, kun joku toinen on hyppimässä. Hypi aina taitotasosi mukaisesti ja lähde liikkeelle helppojen perushyppyjen opettelusta. On myös hyvä tietää, miten hyppy pysäytetään oikeaoppisesti, jos vauhti kiihtyy liiaksi. Trampoliinilla hypitään joko sukat jalassa tai paljain jaloin, ja ylimääräiset esineet kannattaa poistaa vaatteista ennen hyppimistä.

trampoline_950.jpg

5. Vain yksi pomppii kerrallaan

Niin tylsältä kuin se varmasti ainakin lasten mielestä kuulostaa, trampoliinia tulee käyttää vain yksi kerrallaan, jotta vältytään tapaturmilta. Innokkaat pikkupomppijat jäävät nimittäin helposti isompien alle, ja kokeneillekin hyppijöille voi sattua paha yhteentörmäys. Kootkaa yhdessä hyppyvuorolista, jota noudatatte, ja sopikaa vaikka hyppimiseen yhdellä kertaa käytettävä aika. Yksi ottaa aikaa, toinen pomppii!

6. Ainoastaan hyvän sään aikaan

Sateen jäljiltä trampoliinin pinta on liukas, mikä altistaa onnettomuuksille. Trampoliinin kuivumista kannattaa siis odottaa kaikessa rauhassa ja keksiä siksi aikaa muita leikkejä sisällä tai ulkona. Kun trampoliinia ei käytetä, sen voi suojata vaikkapa kevytpeitteellä, jolloin pomppimaan pääsee nopeammin sadesään jälkeenkin.

7. Aikuisen valvovan silmän alla

Viimeisimpänä, muttei suinkaan vähäisimpänä – trampoliini ei ole lastenvahti! Aikuisen tulee aina valvoa lasten hyppimistä. Kauniina kesäpäivänä hyppyleikkien vahtimisessa voi helposti vierähtää tunti jos toinenkin. Mikäli trampoliinilla vuorottelee naapurustosta useita lapsia, harkitkaa valvontavuorojen sopimista vanhempien kesken? Vahtivuorossa olevan vastuulla on tietysti ohjata pomppijat välillä tauolle ja juomaan, sillä kun hyppimiseen alkaa väsyä, kasvaa myös tapaturmien riski. Jotta hyppyvuoroaan odottavat lapset eivät tylsisty, voi heille järjestää muuta tekemistä, kuten erilaisten ulkopelien pelaamista.

Pomppuista kevättä!