Näin parannat energiatehokkuutta – 8 vinkkiä sähkölaskun pienentämiseen

Ulkolämpötilat ovat laskussa koko maassa ja illat pimentyvät – ja samalla sähkön hinta nousee. Tämä yhdistelmä näkyy luonnollisesti rahapussissa, sillä kodin lämmityksen ja valaistuksen sekä ruoanlaiton ja suihkussa käynnin kustannukset kipuavat nyt tavallista suuremmiksi.

Voi olla hankala päättää, mistä kotitalouden kulujen alentamisen aloittaisi, kun sähkö on kallista. Omaa sähkönkulutustaan kotona voi kuitenkin pienentää monella yksinkertaisella ja tehokkaalla tavalla. Ota käyttöön seuraavat helpot energiansäästövinkkimme ja sähkölaskusi kiittää.

1. Huolehdi tiivistyslistojen ja eristeiden kunnosta

Yksi tehokkaimmista tavoista säästää sähköä ja rahaa on varmistaa, että koti on hyvin eristetty ja pitää tuotetun lämmön sisäpuolella. Eristämättömien ullakoiden tai ulkovarastojen lämmittäminen erillisillä lämmittimillä on suurta energiantuhlausta. Sama tilanne on silloin, jos talon lattialämmityksen alla oleva eristys on puutteellinen. Siksi kannattaakin varmistaa, että lämmitettävät tilat ja pinnat on eristetty hyvin. 

78958

On myös tärkeää tarkistaa ikkunoiden ja ovien ympärillä olevien tiivistysnauhojen ja tiivistyslistojen kunto. Mikäli tiivisteet ovat vanhoja ja kuluneita, kylmää ilmaa pääsee ulkoa sisälle. Ikkunoiden välisten rakojen tiivistäminen estää vetoa ja kylmän ilman pääsyä sisälle.

Kaikki ikkunatiivisteet

2. Vaihda LED-lamppuihin

Jos kodissasi on vielä perinteisiä hehkulamppuja, ne kannattaa ehdottomasti vaihtaa nykyaikaisiin LED-lamppuihin. LED-, halogeeni- ja energiansäästölamput tuottavat enemmän valoa kilowattituntia kohden, ja siksi ne ovat hyvä sijoitus kodin ja lompakon kannalta. LED-lamput kuluttaa keskimäärin noin 80 % vähemmän sähköä kuin perinteiset hehkulamput, ja lisäksi ne kestävät käytössä pidempään.

78955

Tutustu LED-lamppuvalikoimaamme

3. Laita ruokaa fiksusti

Ruoanlaitto on melko lailla välttämätöntä jokaisessa kodissa, ja useimmiten vielä päivittäin. On kuitenkin tapoja, joilla voit säästää sähköä myös ruoanlaitossa.

Isojen määrien tekeminen kerralla

Valmista paljon ruokaa yhdellä kertaa. Silloin hellan ääressä ei tarvitse seisoa joka päivä, vaan monena päivänä riittää pelkkä ruoan lämmittäminen mikroaaltouunissa. Näin säästyy myös aikaa.

78956

Veden keittäminen

Muista laittaa kansi kattilan päälle, kun keität vettä. Se nopeuttaa veden kuumenemista, jolloin energiaa voi kulua jopa 80 % vähemmän.

Veden keittämisessä voi kuitenkin säästää parhaiten hankkimalla vedenkeittimen, ellei se vielä kuulu keittiön varusteisiin. Vedenkeitin nimittäin kuumentaa veden vieläkin energiatehokkaammin.

4. Säästä lämmintä vettä

Lämpimän käyttöveden käytössä on myös mahdollista säästää rahaa. Lämmintä vettä kannattaa siis käyttää mahdollisimman vähän ja mahdollisimman tehokkaasti.

Vettä säästävät suuttimet

Yksi tapa säästää lämmintä vettä on asentaa hanoihin ja suihkuihin virtauksenrajoittimet ja vettä säästävät suuttimet. Virtauksenrajoittimet ja vettä säästävät suihkukahvat vähentävät veden ja lämmön käyttöä tehokkaasti ja säästävät siten paljon energiaa.

78952

Virtauksenrajoitin asennetaan suihkuhanan ja suihkuletkun väliin, ja se voi rajoittaa virtauksen kuuteen litraan minuutissa.  Valikoimamme vettä säästävät suihkukahvat voivat puolestaan auttaa vähentämään vedenkulutusta jopa 30 %.

Pidä suihkuaariat lyhyinä

On karu totuus, että mitä pidempään ja mitä lämpimämmässä suihkussa käyt, sitä enemmän siitä maksat. Päivittäinen noin 20 minuutin suihku voi viedä energiaa jopa 6000 kWh vuodessa. Toisin sanoen puolet lyhyempi aika suihkussa tarkoittaa puolet pienempää kulutusta. Olisiko nyt siis hyvä aika ottaa ajastin käyttöön kylpyhuoneessa? Jos käyt treenaamassa kuntosalilla, hyödynnä salin tarjoama suihkumahdollisuus.

Älä valuta vettä turhaan

Ethän jätä vettä valumaan, kun peset hampaitasi tai levität shampoota hiuksiisi? Sulje vesihana aina mahdollisimman pian, ja valuta vettä vain tarvittaessa.

Eikö sinulla ole astianpesukonetta ja joudut pesemään astiat käsin? Pese astiat aina vedellä ja astianpesuaineella täytetyssä pesualtaassa, ensin puhtaimmat ja vasta sitten likaisemmat. Huuhtele lopuksi kaikki astiat niin, ettei niihin jää tiskiainetta – mutta ethän tee sitä juoksevan veden alla!

5. Pese vain täysiä koneellisia

Kun olet laittamassa astian- tai pyykinpesukoneen päälle, varmista, että se on täynnä. Nykyaikaisissa koneissa on todennäköisesti myös energiatehokkaampi eko-ohjelma. Tekstiileille riittää useimmiten pesu 40 asteessa.

Hyvä vinkki on myös pesukoneiden käyttäminen yöaikaan. Silloin sähkö on usein halvempaa, ja voit hyödyntää sitä helposti käyttämällä astian- tai pyykinpesukoneen ajastinta.

Vältä kuivausrummun käyttöä

Mikäli voit kuivattaa pyykin pyykkinarulla tai kuivaustelineessä, tee niin – et välttämättä tarvitse kuivausrumpua tai kuivauskaappia. Vaatteiden kuivuminen kestää hieman pidempään, mutta samalla säästyy sähköä ja rahaa.

6. Älä käytä valmiustilaa – katkaise virta

Vanhemmat elektroniikkalaiteet saattavat kuluttaa sähköä myös pelkässä valmiustilassa. Siksi kaikkein energiatehokkain tapa on sammuttaa laitteet kokonaan virtakatkaisimesta.

7. Lämpöpattereiden edusta vapaaksi

Varmista, että lämpöpattereiden edessä on vapaata tilaa, jolloin lämpö pääsee leviämään esteettä koko kotiin. Jos sijoitat suuria huonekaluja tai vaikka paksummat verhot lämpöpattereiden eteen, lämpö ei leviä yhtä tehokkaasti.

Kaikki sähköpatterit

8. Käytä tulisijoja

Jos kodissasi on erillinen tulisija, esimerkiksi kamiina tai takka, on sille nyt käyttöä! Lisäksi kannattaa hankkia ilman- ja lämmönsiirrin, joka siirtää lämpöä tehokkaasti huoneesta toiseen.

Myös tulisijan päälle sijoitettava kamiinapuhallin on hyvin varteenotettava vinkki. Tuuletin toimii tulisijan lämmön vaikutuksesta ja sen pyörivät lavat levittävät lämmön koko huoneeseen.

78954

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aurinkopaneelit – tulevaisuuden energialähde

Aurinkopaneelit – tulevaisuuden energialähde

Aurinkopaneelien käyttö on hyvä investointi sekä ympäristön että lompakon kannalta.

Treenaus onnistuu helposti myös kotioloissa

Treenaus onnistuu helposti myös kotioloissa

Omalla kotikuntosalilla voit vetää tiukkoja treenejä juuri silloin kun sinulle sopii!

Näin asennat toimivan sadevesijärjestelmän

Näin asennat toimivan sadevesijärjestelmän

Sadevesijärjestelmän asentaminen omaan kotitaloon ei ole kovin monimutkaista, mutta on muutamia seikkoja, joita kannattaa ottaa huomioon. Kokosimme sinulle kattavat ohjeet!