Näin valitset pyörän lapselle
Olipa kyse sitten pyöräilyn harjoittelemisesta tai koulu- ja vapaa-ajan matkojen taittamisesta, on tärkeää, että polkupyörä on luotettava menopeli. Meiltä löydätkin laajan valikoiman pyöriä kaikenkokoisille polkijoille.
Pienemmille polkijoille voit valita
- tasapainopyörän
- kolmipyörän
- lastenpyörän, jossa on apupyörät
Mikäli lapsi on jo hieman vanhempi, ota huomioon seuraavat seikat pyörää valitessasi:
- käyttötarkoitus
- rengaskoko
- jarrut
- vaihteet
Käyttötarkoitus ja koko
Valikoimastamme löydät erilaisia pyöriä eri käyttötarkoituksiin. Olipa pyörällä sitten tarkoitus ajaa koulumatkat tai maastossa, löydät meiltä varmasti oikean mallin. Valitse omasi useista eri väreistä ja kooista sekä lisävarusteista, kuten koreista ja tavaratelineistä, ja saat lapsellesi täydellisen pyörän.
Katso alla olevasta taulukosta, mikä rengaskoko sopii lapsellesi. Pienten lasten kohdalla on tärkeää, ettei hankita liian suurta pyörää liian pian. Hyvä nyrkkisääntö on, että lapsen tulisi ylettyä maahan kummallakin jalallaan satulalla istuessaan.
Kokotaulukko
Jarrut
Useimmissa lasten ja nuorten polkupyöristämme on sekä jalka- että käsijarru. Jalkajarru toimii poljinta taaksepäin painamalla. Kaikissa pyörissä on myös niin sanotut V-jarrut edessä. Ne toimivat ohjaustangossa olevalla jarrukahvalla, jota painamalla jarrupalat painautuvat eturenkaan vanteeseen ja näin jarruttavat vauhtia.
Jalkajarrua käyttäessään lapsi ei tarvitse vielä niin hyvää koordinaatiokykyä. Toisaalta jalkajarru voi hankaloittaa pyöräilyn opettelemista, sillä lapsi saattaa polkea sekä eteen- että taaksepäin ennen kuin on saanut homman jujusta kiinni. Jalkajarru on myös hankala, mikäli lapsi tykkää polkea maastossa, sillä hän saattaa painaa jarrua juuri töyssyn kohdalla.
Polkupyörät, joissa ei ole jalkajarrua, on varustettu käsijarruilla sekä etu- että takarenkaalle. Mikäli vain käsijarruilla varustetuilla pyörillä polkee taaksepäin, polkimet liikkuvat vapaasti ilman muita vaikutuksia. Tällaiset pyörät vaativat lapselta tai nuorelta hieman enemmän koordinaatiokykyä. Lisäksi on tärkeää, että lapsi ylettyy kumpaankin jarrukahvaan hyvin.
Vaihteet
Jalkajarrullisessa polkupyörässä vaihteet on asennettu kiinteästi taka-akseliin, eli ne ovat niin sanotut napavaihteet. Napavaihteiden etu on, että ne on suojattu hyvin ulkoisilta tekijöiltä, kuten pölyltä ja kosteudelta, eikä niitä tarvitse juurikaan huoltaa.
Polkupyörässä, jossa on ainoastaan käsijarrut, on niin sanotut ketjuvaihteet. Ketjuvaihteiden etu on, että niissä on yleensä enemmän vaihteita ja että pyörä on kevyempi. Toisaalta taas ketjuvaihteita täytyy huoltaa useammin, ja ne ovat herkempiä lialle ja kosteudelle.