Pyörän keväthuolto – Oikeilla välineillä se käy kädenkäänteessä

Pyörän keväthuolto – Oikeilla välineillä se käy kädenkäänteessä

Aurinkoiset lämpimät kevätpäivät, lintujen liverrys ja hiekasta ja sorasta paljaat tiet herättävät talven yli uinuneen sisäisen pyöräilijän ja houkuttelevat polkaisemaan baanalle. Mikäli polkupyöräsi on seissyt varastossa talven yli, olisi sille hyvä tehdä ennen satulaan hyppäämistä perusteellinen keväthuolto.

Polkupyörän keväthuolto saa mielellään sisältää muutakin kuin ilman pumppaamisen renkaisiin. Menopelin voi toki kiikuttaa huoltoliikkeeseenkin, mutta keväthuollon saa hoidettua myös letkeällä tee-se-itse-meiningillä ja vieläpä suhteellisen edullisesti. Näillä ohjeilla valmistat menopelisi uuteen pyöräilykauteen.

Pyörän peseminen – kaiken a ja o

Pyöränhuolto-ohjeita on varmasti yhtä paljon kuin huoltajiakin – varsinkin mielipiteitä siitä, missä järjestyksessä huoltotoimenpiteet kannattaa tehdä. On kuitenkin ehdottoman tärkeää aloittaa polkupyörän perusteellisesta pesusta ja puhdistuksesta, sillä puhdas pyörä on miellyttävämpi ja helpompi huollettava.

Myös sähköpyörän peseminen kannattaa, sillä se estää lian, pölyn ja roskien pääsyn moottoriin ja pyörän ruuvien kierteisiin. Puhdistus on hyvä tehdä mahdollisimman usein, ja siihen kannattaa käyttää esimerkiksi rättiä, jotta vettä ei pääse pyörän sähköjärjestelmiin.

Ketjun, keskiörattaan ja takarataspakan puhdistus

Ketjun, keskiörattaan ja takarataspakan puhdistus vaatii puolestaan järeämpiä keinoja, esimerkiksi ketjun puhdistusainetta. Jotkut vannovat ketjun pesemisessä erityisen ketjupesurin nimeen. Likapaakkujen irrottamiseen voi käyttää vaikkapa vanhaa hammasharjaa tai tähän tarkoitukseen suunniteltua harjaa, joilla pääsee hyvin rattaiden väleihin.

Tuotteet pyörän puhdistamiseen

 

 

Pesun ja hyvän huuhtelun jälkeen pyörä kannattaa tömäyttää muutaman kerran maahan, jolloin liika vesi valuu pois. Kuivauksen voi hoitaa esimerkiksi mikrokuituliinalla, ja samalla kannattaa käydä läpi pyörän maalipinnat sekä tarkistaa valojen ja heijastimien kunto. Kevätpesun lisäksi pyörän jatkuva puhtaanapito pyöräilykauden aikana lisää sen käyttömukavuutta ja käyttöikää.

Ketjun öljyäminen

Pesun jälkeen pyörän ketjun voi joko irrottaa öljyämistä varten tai jättää sen paikoilleen ja pyörittää kampia, jotta öljy levittyisi siihen tasaisesti. On tärkeää käyttää nimenomaan ketjuöljyä tai yleisvoiteluainetta, joka sopii niin ketjulle kuin muillekin liikkuville osille, sillä esimerkiksi ruokaöljy kerää ketjun pintaan vain lisää likaa ja pölyä ja härskiintyessään muuttaa ketjun kovaksi. Pyyhi lopuksi liika öljy pois rätillä, jottei sitä pääse jarrupinnoille eikä ketjuun tartu likaa ja soraa.

Samassa yhteydessä on hyvä arvioida, onko ketju tullut ikänsä puolesta tiensä päähän. Siirrä ketju isolle eturattaalle ja vedä sitä irti rattaasta. Mikäli se nousee huomattavasti, se on venynyt liikaa ja tulisi vaihtaa mahdollisimman pian. Venynyt ketju putoaa herkästi rattaalta ja katkaisee matkanteon. Mikäli ketjunvaihto on edessä, tarkoittaa se yleensä myös takarataspakan uusimista, sillä ne kuluvat samassa tahdissa.

Jarrujen ja vaihteiden säätäminen

Ajoturvallisuuden kannalta ehkä tärkein asia on jarrupalojen hyvä kunto. Kuluneiden jarrupalojen vaihto onnistuu yleensä helposti keneltä tahansa, ja jarrutyypille sopivat asianmukaiset säädöt saavat jarrut toimimaan tehokkaasti ja ottamaan hyvin kiinni vanteeseen. Jos jarru tuntuu löysältä tai painuu liikaa, jarruvaijereita on ehkä kiristettävä. Jos pyörässäsi on hydrauliset jarrut, on lisättävä sen sijaan jarrunestettä.

Vaihteita saa puolestaan säädettyä yleensä helpoimmin vaihdevipujen sormiruuveilla. Jos tämä ei kuitenkaan riitä, siirrä takavaihtaja keskirattaalle ja katso, että ratas on suorassa linjassa vaihtajan häkin kanssa. Kiristä tai löysää vaihdevaijeria sen jälkeen niin, että takavaihtaja tulee hieman suuremman takarattaan puolelle. Kun hitain vaihde on ”silmässä” eli kun ketju on isoimmalla takarattaalla, vaihtaja ei saisi ottaa kiinni pinnoihin eikä ketju saisi päästä hyppäämään isoimman rattaan yli.

Ajoturvallisuuden kannalta ehkä tärkein asia on jarrupalojen hyvä kunto.

Jarru- ja vaihdevaijerit tarvitsevat myös voitelua. Tiputa ohutta öljyä liikkuviin osiin ja vedä vaijeria sormien välissä niin, että se öljyyntyy tasaisesti. Myös vaijerinkuoriin kannattaa laittaa vähän öljyä. On myös hyvä tarkistaa jarruvaijerin kunto, ja vaihtaa se kokonaan uuteen, jos se näyttää rispaantuneelta tai siitä on katkennut säikeitä.

Renkaiden ja vanteiden kunnon tarkistaminen

Ennen satulaan nousemista on hyvä tarkistaa vielä pyörän renkaiden kunto ja ilmanpaine. Jos kangas paistaa jo läpi renkaan kulutuspinnasta tai renkaaseen on ilmestynyt halkeamia, on aika vaihtaa ulkorengas. Myös kumiin mahdollisesti kaivautuneet pikkukivet tai lasisirut on hyvä poistaa. Tämän välttämiseksi kannattaa harkita vahvistettujen pyöränrenkaiden hankkimista.

Puhjennut sisäkumi on hyvä opetella paikkaamaan ja vaihtamaan itse. Erilaiset polkupyörän työkalu- ja paikkaussarjat kulkevat helposti myös mukana pyöräretkellä – kumin puhkeaminen kun ei katso aikaa tai paikkaa.

Pyörän pultit ja mutterit löystyvät ajan myötä ja voivat pahimmassa tapauksessa pudota. Muista kiristää ne tasaisin väliajoin sekä tarkkailla myös eri laakereiden kireyttä ja säätää niitä tarvittaessa. Tarkista myös pyörän vanteiden kaikki pinnat, ettei mikään niistä puutu tai ole löysällä. Puuttuva pinna voi tuntua merkityksettömältä, mutta se voi johtaa koko vanteen vääntymiseen. Löystyneet puolat eli pyörän vanteen pinnat saa kiristettyä erillisellä pinna-avaimella.

Lopuksi on edessä ilman pumppaaminen renkaisiin, sillä renkaista on todennäköisesti vuotanut ilmaa pois talvisäilytyksen aikana. Kun renkaat antavat hieman periksi niitä painettaessa, on ilmanpaine sopiva. Sitten vain kypärä päähän ja ajelulle! Sään salliessa nappaa mukaan vaikka piknik-kori ja vietä eväshetki luonnon helmassa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

5 vinkkiä pyörän valintaan

5 vinkkiä pyörän valintaan

Millaisia asioita kannattaisi pohtia ennen polkupyörän hankintaa?

Näin valitset pyörän lapselle

Näin valitset pyörän lapselle

Olipa kyse sitten pyöräilyn harjoittelemisesta tai koulu- ja vapaa-ajan matkojen taittamisesta, on tärkeää, että polkupyörä on luotettava menopeli.

Näin valitset pyöräilykypärän lapselle

Näin valitset pyöräilykypärän lapselle

Pyöräilykypärästä ei ole hyötyä, jos se ei istu kunnolla käyttäjänsä päähän.