”Pilkillä voi tapahtua jotain sellaista, mitä ei eläessään unohda” – pilkkimies Kristian Vilpakan takataskusta löytyy vinkit aloittelijoille sekä herkullisten haukinugettien resepti

”Pilkillä voi tapahtua jotain sellaista, mitä ei eläessään unohda” – pilkkimies Kristian Vilpakan takataskusta löytyy vinkit aloittelijoille sekä herkullisten haukinugettien resepti

Laskeva aurinko on maalannut taivaan taideteokseksi. Talvinen järvimaisema jatkuu kauas horisonttiin. Mies istuu pakkasen jäädyttämällä järvellä. Tunnelma on seesteinen. Mutta miehen mieli on kaikkea muuta kuin rauhaisa – se odottaa jännittyneenä, mitä seuraavaksi tapahtuu.

”Tänään saattaa olla se päivä, kun tapahtuu jotain mahtavaa”, ajattelee Kristian Vilpakka joka kerta, kun hän lähtee pilkille järven tai meren jäälle.

Helmikuun yhdeksäs oli juuri tällainen päivä, sillä Vilpakka nappasi silloin tuplatärpin Tampereen Kaukajärvestä Bilteman tasapainopilkillä.

Tuplatärppi_950.jpg

”Olen monesti miettinyt, mikä tässä harrastuksessa niin kovin kiehtoo. Luonto ja rauha vetävät tietysti puoleensa. Mutta on siinä muutakin. Pilkkiminen on vain niin jännittävää, että pakko sinne jäälle on lähteä aina uudestaan ja uudestaan”, kuvailee Vilpakka.

”Pilkillä vierähtää komiasti koko päivä, aina auringon ensisäteistä auringonlaskuun saakka. Jäälle lähtiessä tulee aina sellainen olo, että juuri tänään voi tapahtua jotain sellaista, mitä ei eläessään unohda”, hän jatkaa.

Vilpakka on harrastanut intohimoisesti kaikenlaista kalastusta pienestä poikasesta asti. Erityisesti pilkkiminen on lähellä 32-vuotiaan kalamiehen sydäntä. Etelä-Pohjanmaalla varttunut Vilpakka on oppinut pilkkimisen taidon omalta isältään.

”Ensimmäiset pilkit askarreltiin nassikkana kahvilusikoiden varsista. Isä teki Kyrönjoen jäälle avannon moottorisahalla. Siitä tuli niin kauhia meteli, että se karkotti kaikki saaliit tipotiehensä”, nauraa Vilpakka muistellessaan varhaisimpia kokemuksiaan pilkkimisestä.

”Sittemmin olen ottanut käyttöön kairan ja muita vähän järkevämpiä pilkkimisvälineitä”, hän selventää.

Miten pilkkimisharrastuksen voi aloittaa? Vinkit aloittelijoille

Pilkkimisen aloittaminen on helppoa ja suhteellisen edullista, sillä välineistöä tarvitaan usein vähemmän kuin muissa kalastusmuodoissa.

”Kaikista helpoimmin pääsee alkuun, jos tuntee jonkun, joka harrastaa pilkkimistä”, Vilpakka sanoo.

”Otat vaan ittelles jakkaran mukaan ja lähdet kokeneemman kaveriksi opettelemaan. Pilkkiongella, pystypilkillä ja kärpäsentoukilla pääsee oikein mallikkaasti pilkkimisen makuun”, hän jatkaa.

Omia pilkkimisvälineitä voi hankkia lisää vähitellen.

Tasapainopilkki ja mormuskat ovat oikein päteviä hankintoja. Bilteman tasapainopilkissä hinta ja laatu kohtaavat hyvin. Niitä minulla on useampikin. Saaliiksi olen saanut ahventa sekä haukea”, Vilpakka kehaisee.
Vilpakka hankki Biltemasta vastikään myös uuden jääkairan.

”Kairaa aloittelija ei välttämättä tarvitse heti, jos tutulta pilkkijäkaverilta löytyy sellainen. Minä ostin hiljattain kuusituumaisen kairan Biltemasta isompien saaliiden toivossa. Ainakin uutena se menee jäästä läpi kuin tyhjää vaan. Kairan kestävyys punnitaan tietysti pidempiaikaisessa käytössä”, kertoo Vilpakka.

kaira_ja_pilkki_950.jpg

Kun pilkkimisvälineet on hankittu, pitäisi tietysti löytää ne parhaat apajat. Mutta mistä sellaiset löytyvät?

”Hyvä kalapaikka on usein sellainen, jossa jokin asia ikään kuin muuttuu. Saalista kannattaa hakea esimerkiksi valon ja varjon rajalta, rinteiden pohjista tai syvänteen reunoilta”, Vilpakka neuvoo.

Hyvät varusteet ja turvallisuus ovat pilkkimisessä kaiken aa ja oo

Pilkkiminen on aikaa vaativa talvilaji, joten tärkeää onkin hankkia lämpimät varusteet. Liian köykäisellä vaatetuksella jäälle on turha lähteä.

”Sen olen oppinut, että pilkillä ei voi koskaan olla liikaa lämmintä vaatetta. Kolmet villasukat lämpösaappaissa eivät ole liioittelua”, Vilpakka nauraa.

”Pilkille kannattaa ottaa mukaan sormikkaat, joissa ei ole sormenpäitä. Niiden kanssa solmuja saa tehtyä hemmetin näppärästi. Repussa täytyy kuitenkin olla vielä kunnon rukkaset tai kintaat, jotta kädet saa välillä kokonaan turvaan purevalta pakkaselta tai viimalta”, Vilpakka opastaa.

Vilpakka ei lähtisi pilkille myöskään ilman tuolireppua tai kalastusaurinkolaseja.

”Tuolireppu kannattaa ehdottomasti hommata, jos meinaa istua jäällä yhtään pidemmän aikaa. Siinä myös kulkoo varusteet ja eväät kätevästi mukana”, Vilpakka vinkkaa.

tuolireppu_950.jpg

”Biltemasta hankittuja kalastusaurinkolaseja en vaihtaisi pois. Päivänpaiste ei häikäise yhtään, ja lasit suojaavat auringolta myös sivusuunnassa”, hän jatkaa.

Vaikka pilkkimisinto olisikin aivan mahdottoman kova, heikoille jäille ei pidä missään nimessä mennä.

”Kannattaa odottaa rauhassa, että pakkanen tekee tehtävänsä. Jään täytyy olla tarpeeksi paksua ja kestävää”, Vilpakka painottaa.

”Joka pilkkireissulle täytyy ehdottomasti ottaa mukaan naskalit. Ja mielellään myös joku tuttu kalakaveri, ihan varmuuden vuoksi”, hän jatkaa.

Hauesta voi tehdä herkullisia nugetteja

Vilpakka on vuosien saatossa saanut pilkkisaaliiksi niin siikaa, haukea, kuhaa kuin madettakin. Ahven on yleisin tuttavuus. Mutta tykkääkö pilkkimies kokata herkkuruokia pyydystämistään vonkaleista?

”Ehdottomasti! Kannattaa kokeilla haukinugetteja, joiden resepti on todella helppo”, Vilpakka suosittelee.

”Fileeraa hauki ja leikkaa se peukalon kokoisiksi paloiksi. Riko kananmuna ja vispaa se kevyesti haarukalla. Kasta haukipalat kananmunassa. Kääntele palat seoksessa, jossa on puolet korppujauhoja ja puolet kookoshiutaleita. Lisää suolaa maun mukaan. Paista paneroitu hauki voissa kullanruskeaksi ja kruunaa lopputulos sipauksella sitruunamehua. Tällä reseptillä on syntynyt parasta haukea, mitä olen itse koskaan syönyt”, intoilee Vilpakka.

Ylin kuva: Kristian Vilpakan kuva-albumi.