Suppailua ja skimmailua – vesiurheilulajeista hauskuutta ja vauhtia rantapäiviin
Lue lisää eri vesiurheilulajeista tästä artikkelista.
SUP-lauta
SUP-lauta on lyhenne sanoista Stand Up Paddle Board, eli nimensä mukaisesti se on lauta, jonka päällä seisotaan ja melotaan vauhtia. SUP-laudalla melomisesta eli suppailusta on tullut suosittua viime vuosina: paitsi että se on hauskaa ajanvietettä, se on myös hyödyllistä, sillä samalla tulee treenattua kuin huomaamatta tasapainoa, kestävyyttä ja voimaa.
Ilmalla täytettävän SUP-laudan voi ottaa mukaan oikeastaan mihin tahansa, sillä kätevässä säilytysrepussaan se vie vain vähän tilaa. Perillä lauta tarvitsee vain täyttää sen mukana tulevalla pumpulla. Täytettynä reilu kolmemetrinen lauta mahtuu myös isomman auton kyytiin tai sitä voi säilyttää helposti myös esimerkiksi purjeveneen kannella tai vaikka nojaamassa vasten kesämökin seinää.
SUP-laudan mukana tulee myös kolmeosainen alumiininen mela, jonka pituutta voi säätää suppailijan pituuden mukaan. Laudan seisoma-alusta EVA-materiaali tuntuu mukavalta jalkojen alla, ja siinä on hyvä pito. Laudan etuosassa on nelipistekuminauhat, joiden alle voit kiinnittää esimerkiksi puhelimesi ja muut tärkeät tarvikkeet vedenpitävässä säilytyspussissa, jos suuntaat pidemmällekin suppailuretkelle. Takaosan D-rengas on ns. karkuremmin kiinnittämiseen. Karkuremmin toinen pää kiinnitetään suppailijan nilkan ympärille, ja remmi takaa sen, ettei lauta karkaa, jos sen päältä putoaa. Huom. Bilteman SUP-lauta ei sisällä karkuremmiä.
Vaihtele melonta-asentoa
Voit meloa SUP-laudalla seisten, polvillasi tai istuen – mikä nyt sattuu sopimaan itsellesi ja omaan taitotasoosi parhaiten. Käytä melaa apunasi, kun vaihdat asentoa. Jos haluat testata, miten hyvä tasapainosi on, tee joogaliikkeitä laudan päällä! Ne tuovat varmasti lisähaastetta suppailuun.
Oikea pukeutuminen
Vesillä oikea pukeutuminen on tärkeää mukavuuden ja turvallisuuden kannalta. Kuumana päivänä pelkkä uima-asu ja varsinkin lapsilla myös pelastusliivit voivat olla riittävä asu suppailuun. Kun vasta harjoittelet suppailua, et välttämättä alkuun voi estää veteen putoamista. Siksi märkäpuku voi olla hyvä hankinta, sillä se pitää lihaksesi lämpimänä, vaikka vesi olisikin vielä kylmää.
Kajakki
Toinen hauska menopeli kesäksi on kajakki, jolla voit meloa aivan rannan tuntumassa tai kauempana järvellä. Voit liukua kajakilla hiljalleen kirkasta ja tyyntä vedenpintaa pitkin, mutta jos olet harjaantuneempi meloja ja kiinnostunut vauhdikkaammasta ja haastavammasta melontaretkestä, lähde kajakin kanssa joelle tai muulle vesireitille, jossa pääset nauttimaan koskien kuohuista. Muistathan käyttää aina pelastusliiviä, kun olet vesillä.
Yksin vai ystäväporukalla?
Melotko mielummin itseksesi vai hyvien ystävien kanssa? Isomman seurueen mukaan voivat mahtua myös tykötarpeet vähän runsaampaan illalliseen, jonka voitte laittaa luonnon helmassa. Tai ehkäpä voitte pakata mukaan myös teltat, makuupussit ja makuualustat ja leiriytyä johonkin melonnan päätteeksi.
Vetopatja veneen perään
Jos sinulla on vene ja siinä on vielä riittävän vahva moottori ja jos lisäksi pidät SUP-lautaa tai kajakkia kovemmasta vauhdista, kannattaa ehdottomasti kokeilla vetopatjalla ajelua veneen perässä. Se on varmasti yksi hauskimmista kesäpäivän huveista, mikä liittyy veteen!
Vetopatjalla ajelu sopii melkein kaikille, koska siinä voi itse säädellä niin veneen kuin patjankin vauhtia. Muista varmistaa, että ympärillä on paljon tilaa eikä lähistöllä ole muita veneitä, kun nautitte vesillä vetopatjan kanssa. Ja jälleen kerran: muista pelastusliivit!
Vauhtia ja jaettua iloa
Vetopatjan liikkeet ja vauhti säätyvät helposti tietysti sen mukaan, millä nopeudella ja tavalla venettä ajetaan. Kaksipaikkaisen vetopatjan kyydissä pääset jakamaan hauskuuden jonkun toisen kanssa, sillä jaettu ilohan on kaksinkertainen, vai mitä?
Wakeboard
Wakeboard eli vesilauta on ikään kuin lumilaudan ja vesisuksien risteytys. Saatavana on erilaisia vesilautoja erilaisiin käyttötarkoituksiin. Kneeboardin päällä lautailija matkaa polvillaan joko veneen perässä tai itsenäisesti aallokossa. Kneeboard on tasapainon kannalta helpompi kuin tavallinen wakeboard, jonka päälle voi nousta seisomaan ja surffaamaan.
Pysytteletkö mieluiten matalassa vedessä? Silloin kannattaa ehdottomasti kokeilla skimboardingia tai skimmaamista vanerista valmistetulla liirtolaudalla eli skimboardilla. Siinä liu’utaan laudalla matalan vesikerroksen päällä. Lautailija ottaa vauhtia rannasta juoksemalla lauta kädessä, hyppää laudalle vetäytyvän aallon päälle ja liukuu laudalla takaisin rantaan.
Hyvä vaihtoehto lapsille
Vesilaudalla voi siis surffata matalassa vedessä, ja siksi se onkin hyvä ensilauta perheen pienimmille tasapainon kehittämiseen ja surffaukseen tutustumiseen.
Turvallisesti vesillä
Pidä aina mielessä, että vesillä turvallisuus on aina etusijalla! Älä mene syvään veteen, ellet osaa uida hyvin. Muista käyttää aina pelastusliiviä, ja lähde vesille mieluiten ystävän kanssa: silloin voitte auttaa toisianne tarvittaessa. Vesitiivis merimiessäkki voi myös olla hyvä idea puhelimen ja muiden tarvikkeiden säilyttämiseen vesiretken aikana. Siellä varusteet pysyvät kuivina hätätilanteen varalta.
Muista nämä vesillä:
- Älä koskaan mene syvään veteen yksin.
- Olethan uimataitoinen?
- Käytä pelastusliiviä.
- Pakkaa puhelin mukaasi esim. vedenpitävään merimiessäkkiin tai vesitiiviiseen pakkauspussiin.
- Kerro reittisuunnitelmasi aina jollekulle, kun lähdet vesille.