Vinkit talviselle automatkalle

Vinkit talviselle automatkalle

Talviseen aikaan on ihana lähteä käymään mökillä, tai ajaa vaikka lumisen loman viettoon pohjoiseen. Tämä tarkoittaa tietysti myös sitä, että pakkaamista on hieman enemmän. Lumesta nauttiminen onnistuu paremmin kunnon talvivaatteilla ja -kengillä. Usein mukaan otetaan myös hiihto- tai lasketteluvälineet, jotta perillä päästään nauttimaan kimaltelevista hangista. Talvi tarkoittaa kuitenkin lomalla lumesta nauttimisen lisäksi usein myös vaativia ajokelejä useissa osissa maata, erityisesti pohjoisessa. Kun valmistelet pidempää ajomatkaa, kuten vaikka juuri mökki- tai lomareissua, muista ottaa silloin muun pakkaamisen lisäksi huomioon myös auton varusteluun liittyvät seikat. Näin varmistat, että pääset perille turvallisesti ja hyvillä mielin.

Aurinkoinen sää sekä upeat talviset maisemat ja tiet voivat äkisti vaihtua lumimyrskyyn ja lähes nollanäkyvyyteen. Matkanteko voi pahimmillaan jäädä kesken, joko siitä syystä, ettei teillä pääse eteenpäin tai että joutuu odottamaan ja seisomaan ruuhkassa. Valitettavasti moni ei ota näitä epämukavia mahdollisuuksia huomioon ennen autonrattiin istahtamista.

Viime vuosina sähköautojen myynti on kasvanut runsaasti. Sähköauto on kuitenkin tyyppinä erityisen altis talviliikenteessä kohdattaville mahdollisille ongelmille. Pakkanen lisää sähkön kulutusta, sillä virtaa tarvitaan paitsi auton kulkemiseen, myös lämmitykseen. Tämä lyhentää tietysti sähköauton kantamaa. Mikäli tie on suljettu esim. onnettomuuden vuoksi tai jono liikkuu muuten vain hitaammin, sähköauton akku menettää lataustaan, ja pahimmassa tapauksessa sen lataus voi purkautua ennen seuraavalle latausasemalle pääsyä. Jos ajat sähköautolla, sinun kannattaakin latauksen lisäksi esilämmittää autoa silloin, kun se on vielä verkkovirrassa kiinni, jolloin akun latauksesta säästyy suurempi osa itse ajamiseen.

Ajoitpa sitten sähköautoa tai ihan tavallista henkilöautoa, kannattaa tähän aikaan vuodesta huolehtia, että autossa on mukana tietyt tarvikkeet ja apuvälineet, varsinkin jos suuntaat pidemmälle ajomatkalle.

Huolehdi, että pakkaat autoon oikeat varusteet

Autossa on talviseen aikaan aina hyvä olla hyvä lapio. Kokoontaitettava malli vie tietysti vähemmän tilaa. Lapio voi osoittautua kullanarvoiseksi, jos satut luisumaan ulos tieltä ja jäät auton kanssa kiinni lumihankeen, sillä sen avulla voit selviytyä pois ilman avun hälyttämistä.

Pidä autossa myös hinausköyttä, koska jos satut ajamaan ojaan tai jäämään kiinni, tulee köysi tarpeeseen. Köyden avulla voit auttaa myös muita pulaan joutuneita. Useimmissa autoissa on koukut, jotka saattavat olla piilotettuina auton etu- ja takaosan muovisuojusten alle. Ota hyvissä ajoin selvää, vaikka matkaa edeltävänä iltana, missä nämä koukut ovat omassa autossasi. Jos autossa on vetokoukku, on hinausköysi parasta kiinnittää sen ympärille.

Jos ajat bensiini- tai dieselautolla, sinun kannattaa ottaa mukaan varapolttoainetta kanisteriin. Joskus tankki voi päästä tyhjenemään yllättäen, joten kanisteri ja varapolttoaine voivat pelastaa matkanteon.

Niin kauan kuin moottori käy, autossa on lämmintä ja mukavaa. Ota kuitenkin huomioon, että ilman moottorin käymistäkin on selviydyttävä. Siksi autoon kannattaa pakata mukaan varalta ylimääräisiä huopia, ehkäpä jopa makuupusseja. Lämpimillä vaatteilla varustautuminen on myös hyvä ajatus, mikäli mahdollisesta pysähtymisestä sattuisi tulemaan pidempikestoinen.

talviautoilu_950x580.jpg

Jos auto ei starttaakaan

Mikäli auton akun lataus on päässyt purkautumaan pakkasessa, ei auto tietenkään lähde käyntiin. Tällaisessa tilanteessa tulee helposti hätä käteen, jos ei siihen ole varustautunut. Pidä akun tyhjentymisen varalta autossa taskulamppua ja matkapuhelimen hätälaturia/virtapankkia. Se, että puhelimella voi soittaa apua, voi pelastaa tilanteen. Se tuo myös turvallisuuden tunnetta. Puhelimen akku tyhjenee ennen pitkää, ja jos auto ei käynnisty, ei voi olla täysin varma siitä, että akun saisi ladattua normaalisti. Virtapankit eivät ole kalliita, ja sellainen olisi hyvä olla aina autossa mukana. Tarkista aina ennen lähtöä, että siinä on virtaa.

Tyhjentynyt auton akku on valitettavasti kylmien talvisäiden klassikko. Mikäli akun lataus on purkautunut täysin, vaihda akku ennen ajamaan lähtöä. Jos se taas pääsee purkautumaan ajomatkan aikana, voit elvyttää sen tehokkaasti kannettavalla apukäynnistimellä. Käytännössä apukäynnistin antaa akulle niin paljon virtaa, että auto käynnistyy taas. Mukana olevilla käynnistyskaapeleilla voi puolestaan paitsi ottaa vastaan apua, myös auttaa muita. Niiden tuoma apu voi olla ainakin nopeampaa kuin se, että joutuu soittamaan ja odottelemaan paikalle apua.

Entä jos auto jää hankeen kiinni?

Kun muistat edellä mainitut seikat, olet valmistautunut matkaan hyvin – tapahtuipa matkalla mitä tahansa. Mikäli on kuitenkin huonoa onnea matkassa ja jäät autolla jumiin lumihankeen, kannattaa ottaa näistä neuvoista vaarin:

1. Auton ei pidä antaa kaivautua enää syvemmälle lumeen

Kun auto jumiutuu hankeen, alkavat renkaat herkästi pyöriä tyhjää kaasua annettaessa. Silloin auto kaivautuu yhä syvemmälle lumeen. Lopulta voi käydä niin, ettet saa autoa enää liikahtamaankaan. Ota silloin lapio esiin ja luo lunta reilusti pois renkaiden ympäriltä. Tätä ennen on hyvä muistaa oikaista renkaat, sillä jos renkaat osoittavat jompaankumpaan suuntaan, on autoa vain vaikeampi liikuttaa. Vanha hyvä neuvo on ajaa edestakaisin vähän kerrassaan niin, että jokaisella kerralla pääsee aina vähän pidemmälle. Näillä neuvoilla sinun pitäisi saada auto lopulta irti pinteestä!

2. Renkailla pitäisi olla pitoa allaan

Mikäli renkaat pyörivät hangessa tyhjää, pyri saamaan niiden alle enemmän pitoa. Hiekka tai sora on usein paras vaihtoehto, ja soraa voikin pitää aina mukana autossa esimerkiksi pienessä pullossa. Myös luistonestomatot ovat hyvä hankinta valmiiksi takakonttiin. Mattojen puuttuessa voit etsiä apukeinoja myös lähiympäristöstä. Voit laittaa renkaiden alle kuusenhavuja, erilaisia oksia tai napata käyttöön auton omat kumimatot. Vaikka nämä apuvälineet olisivatkin käytössä, muista olla varovainen kaasun kanssa, tai muuten auto on pian takaisin lähtöruudussa eli syvällä hangessa.

Hyvää ja onnistunutta matkaa!