Grillihiilet – nopeaa lämpöä ja vähemmän tuhkaa
Grillihiilet, joita kutsutaan myös puuhiiliksi, on valmistettu puusta, ja niitä tuotetaan kuumentamalla puuta vähähappisessa ympäristössä. Puuhiilet tuotetaan perinteisesti hiillyttämällä hiilimiilussa, mutta nykyisin suurin osa tuotannosta tapahtuu kuitenkin teollisemmin erityyppisissä hiiliuuneissa. Bilteman grillihiilet ovat 100 % laatukontrolloitua puuhiiltä.
Grillihiilien etuna on, että ne kuumenevat nopeasti hyvin kuumaksi, niillä on hyvä hehku ja ne tuottavat vain vähän savua. Mutta yhtä nopeasti kuin grillihiilet kuumenevat, niiden hehkuminen myös loppuu. Siksi grillihiilet ovat hyvä valinta esimerkiksi makkaroiden, hampurilaisten ja vihannesten suoraan grillaamiseen.
Briketit – tasaisempi hehkuaika ja savuisempi maku
Briketit koostuvat puristetusta ruskohiilestä, turpeesta, puuhiilestä tai kivihiilipölystä, ja niitä voi käyttää sekä grillaamiseen että savustukseen. Bilteman briketit on valmistettu 100 % laatukontrolloidusta puuhiilestä.
Grillibrikettien etuna on se, että ne ovat tasakokoisia ja palavat sen vuoksi pitkään sekä se, että ne jakavat lämmön tasaisemmin. Brikettien syttyminen ja grillauslämpötilan saavuttaminen kestää kuitenkin grillihiiliä huomattavasti kauemmin. Lisäksi briketit tuottavat enemmän savua ja tuhkaa kuin puuhiilet, mikä tarkoittaa sitä, että grilliä on puhdistettava enemmän kuin grillihiiliä käytettäessä. Briketit soveltuvat hyvin kokonaisten lihojen kypsentämiseen sekä epäsuoraan grillaamiseen kannen alla.
Usein kysyttyjä kysymyksiä grillihiilistä ja -briketeistä
Mistä grillihiilet ja briketit on valmistettu?
Grillihiilet ovat hiillytettyä puuta, kun taas briketit koostuvat puristetusta ruskohiilestä, turpeesta, puuhiilestä tai kivihiilipölystä. Sekä Bilteman hiilet että briketit ovat 100 % laatutarkastettua puuhiiltä.
Kumpia kannattaa hankkia, hiiliä vai brikettejä?
Briketit soveltuvat parhaiten kokonaisten lihojen kypsentämiseen sekä epäsuoraan grillaamiseen kannen alla. Puuhiilet soveltuvat parhaiten esimerkiksi viipaloidun lihan, makkaroiden ja kasvisten suoraan grillaamiseen.
Kuinka paljon hiiliä ja brikettejä on varattava?
Riippuu siitä, mitä ja kuinka kauan aiot grillata. Kun grillaat nopeasti kypsyviä ruokia, kuten makkaroita, vihanneksia ja ohuita lihapaloja, yksi kerros hiiliä riittää. Jos tekemäsi ruoan kypsyminen kestää kauemmin, käytä kahta hiilikerrosta.
Miten grillihiilet ja -briketit hävitetään?
Käyttämättömät grillihiilet ja -briketit voi hävittää kotitalousjätteen mukana. Käytettyjen grillihiilten ja -brikettien sekä tuhkan pitää antaa jäähtyä vähintään kaksi vuorokautta ennen hävittämistä.