Savustaminen on vanhimpia tapoja säilyttää raaka-aineita, mutta nykyään kodeissa savustetaan pääasiassa herkullisen maun vuoksi. Sen lisäksi raaka-aineista tulee savustuksessa myös mureampia.
Lohen savustus
Lohen ja muun rasvaisen kalan savustaminen on helppo tapa tehdä grilli-illallisesta onnistunut. Se on nopeaa, ja siinä on vaikea epäonnistua.
Lihan savustus
Lihan savustus vaatii enemmän kärsivällisyyttä. Lämpötilaa on valvottava ja valmistelut on tehtävä huolellisesti. Yön yli kestävä lihan riimisuolaus antaa yleensä parempia tuloksia.
Usein kysyttyjä kysymyksiä savustimista
Mikä savustin on?
Savustin on suljettu tai puoliksi suljettu astia, joka täytetään savulla raaka-aineen maun ja säilyvyyden lisäämiseksi. Saatavana on erilaisia savustimia aina yksinkertaisista laatikoista teknisempiin versioihin, joissa on hyvä lämpötilan säätö.
Kuinka savustimella savustetaan?
Periaatteena on, että sytytät savustimen ja lisäät sinne savustuslastuja – yleensä kostutettuja – tuomaan savunmakua.
Mitä savustimessa voi savustaa?
Periaatteessa kaikkia raaka-aineita voi savustaa, mutta yleisimpiä ovat lohi ja muu rasvainen kala, vihannekset sekä rasvainen liha, kuten sianliha.