Tärkeitä asioita kasvihuoneviljelyssä
Valo
Valitse kasvihuoneelle paikka, johon aurinko paistaa mahdollisimman paljon. Huomioi kaikki varjostavat elementit, kuten puut ja rakennukset, jotka voivat vaikuttaa valonsaantiin.
Ilmanvaihto
Varmista kasvihuoneelle tai viljelypöydälle riittävä ilmanvaihto niin, että voit säädellä lämpötilaa ja estää ylikuumentumisen.
Kastelu
Suunnittele tehokas kastelujärjestelmä, joka täyttää kasvien vedentarpeet. Pisarakastelijat ja kasteluputket ovat suosittuja vaihtoehtoja tasaisen ja tehokkaan vedensaannin varmistamiseen.
Kasviravinteet ja multa
Käytä ravinteikasta multaa ja suunnittele lisäravinteiden antaminen varsinkin ruukuissa tai viljelylaatikoissa kasvaville kasveille.
Lannoitevalikoimamme löydät täältä.
Tuholaisten torjunta
Käytä ennaltaehkäiseviä torjuntamenetelmiä, kuten hyönteisverkkoja, kupariteippiä tai luonnollisia vihollisia. Kasvihuone voi tarjota suojatun ympäristön myös tuholaisille, joten seuranta on tärkeää.
Suunnittele kasvien sijoituspaikat
Suunnittele, mihin kohtaan kasvihuonetta sijoitat eri kasvilajit niiden valo- ja lämpötilavaatimusten perusteella. Silloin kasvit kasvavat optimaalisesti ja voit hyödyntää kasvihuoneen tilan tehokkaasti.
Kunnossapito ja puhdistaminen
Kasvihuone on puhdistettava ja huollettava säännöllisesti, jotta kasvuympäristö pysyy terveenä. Poista kuolleet lehdet, harkitse pintojen desinfiointia ja pidä kasvihuoneen rakenteet kunnossa.
Usein kysyttyjä kysymyksiä kasvihuoneviljelystä
Kuinka kosteutta hallitaan kasvihuoneessa?
Kasvihuoneen kosteudenhallinnassa auttaa ilmankosteusmittari, ja tarvittaessa kannattaa miettiä ilmankuivaajan käyttöä tai ilmanvaihtojärjestelmän asentamista. Varmista myös ilman kiertäminen, etteivät homeet ja sienet valtaa viljelmiäsi.
Mitkä vihannekset soveltuvat parhaiten kasvihuonekasvatukseen?
Monet vihannekset viihtyvät kasvihuoneympäristössä: esimerkiksi tomaatit, kurkut, paprikat, salaatit, yrtit ja vihreät lehtivihannekset. Lajit kannattaa valita omien mieltymysten ja ilmasto-olosuhteiden mukaan.