Näin pyöräilet turvallisesti ja mukavasti pimeillä, lumisilla ja jäisillä teillä
Polkupyörä siirretään yleensä autotallin tai varaston perukoille talven tullessa, aivan turhaan. Lumituiskut ja muut myräkät ovat tietenkin luku sinänsä, mutta useimmiten pyöräily on helppoa ja hauskaa ympäri vuoden – ainakin silloin, kun varusteet ja vaatetus valitaan oikein myös kylminä ja pimeinä kuukausina.
– Parasta pyöräilyssä on se, että satulasta voi nähdä ja kokea niin paljon. Lisäksi pohjoismaiset talvimaisemat ovat usein todella kauniita. Valokin näyttäytyy täysin erilaisena kuin muina vuodenaikoina. Koska alusta ja maasto voivat olla talvella kuitenkin hankalakulkuisia, vauhti on hyvä pitää rauhallisena ja korkeiden keskinopeuksien tavoittelu kannattaa jättää kesäkaudelle, sanoo ruotsalainen aktiivipyöräilijä Daniel Ekbladh.
Nastarenkaat ja hyvät valot
Talvipyöräilyyn on syytä varautua sesonginmukaisin renkain. Erityisen liukkaalla kelillä ja alustalla nastarenkaat ovat viisas valinta. Kaupunkiajossa nastoja saa olla noin 100 kappaletta rengasta kohden, mutta vaativimmissa maastoissa nastoja on oltava noin 300/rengas. Jos talvirenkaan ostaminen sekä eteen että taakse tuntuu liian kalliilta, nastat kannattaa hankkia ainakin etupyörään, sillä sen pito on tärkeintä. Myös hyvät pyöräilyvalot ovat ehdottoman tärkeät. Lain mukaan eteenpäin pitää palaa valkoinen tai keltainen valo, taakse punainen. Valon on näyttävä selvästi vähintään 300 metrin päähän. Talvella valoa kuitenkin tarvitaan usein tätäkin enemmän. Pimeys voi laskeutua yllättäen, ja mikäli reitti on huonosti valaistu, satsaus kunnon valoihin, jotka valaisevat myös edessä olevaa ajoväylää, on varsin perusteltua.
– Karkeasti jaettuna on saatavana kahdentyyppisiä valoja: huomiovaloja ja led-valoja. Edullisimmat mallit on tarkoitettu lähinnä pyörän ja pyöräilijän näkyvyyden varmistamiseen liikenteessä. Jos kuitenkin aiot pyöräillä myös pimeällä ja varsinkin jos alusta voi olla epätasainen ja yllättävä, pyörään tarvitaan kunnolla valaiseva led-valo, Daniel Ekbladh sanoo.
Lämpöpussit varpaiden suojaksi
Vaatetuksen valitseminen talvipyöräilyyn voi tuntua haastavalta, mutta hyvän yläosan ja alaosan löytäminen ei oikeastaan ole kovin vaikeaa. Daniel Ekbladh suosittelee tuulenpitävän alusasun ja sen päälle puettavien ohuiden, hengittävien vaatteiden yhdistelmää.
– Kyse on pikemminkin strategisesta kuin runsaasta pukeutumisesta. Hankalimmat kohdat ovat kädet ja jalat. Muut kehonosat lämpiävät nopeasti polkemisen myötä. Suosittelen jalkineiden päälle puettavia neopreenisuojuksia, jotka lämmittävät usein paremmin kuin jalkaan puettu ylimääräinen sukka. Jalan ympärillä on nimittäin hyvä olla mahdollisimman paljon ilmaa. Joskus tietty tämäkään ei riitä. Silloin kannattaa ottaa avuksi varpaiden päälle laitettavat lämpöpussit, Ekbladh mainitsee. Tuulenpitävästä materiaalista valmistetut rukkaset ovat hyvä suoja käsille, ja päähän kannattaa laittaa ohut pipo, joka sopii hyvin kypärän alle.
Kevyt öljyvoitelu
Myös pyörän huoltoa talven aikana on syytä ajatella.
– Huuhtele pyörä, kun tulet kotiin, ja anna sen kuivua sisällä. Tämä on pyörän käyttöiän kannalta ihan ratkaisevan tärkeää. Aika yleinen virhe talvella on ketjun voiteleminen hyvin rasvaisella öljyllä, ja silloin hiekkaa ja tiesuolaa päätyy varmasti pyörän liikkuvien osien väliin. Tällöin ketjun puhdistaminen on tavallistakin tärkeämpää. Pese ja käsittele ketju rasvanpoistoaineella usein, ja voitele sen jälkeen kevyesti öljyllä, Daniel Ekbladh neuvoo ja jatkaa:
– Talvipyöräily rasittaa pyörää ja sen osia. Mikäli pyöräilet paljon, kannattaa harkita vähän edullisemman ja kestävämmän pyörän hankkimista talveksi ja jättää kesäpyörä varastoon odottelemaan kevään saapumista.